Jongeren helpen jongeren met vragen over sexting & grooming

donderdag 14 februari 2019

Hoe bereik je jongeren over onderwerpen als gezond seksueel gedrag en seksueel risicogedrag? Zorg dat je daar bent waar de jongeren zijn: online! Dat is de plek waar ze elkaar informeren, waar ze van elkaar leren en waar ze elkaar in de gaten kunnen houden en dus behoeden voor ongewenst en gevaarlijk gedrag. Zo pakken we dat bij Qpido aan met onder andere een jongerenredactie.

Al ruim vijf jaar bezoeken we meer dan tachtig scholen in Amsterdam en omgeving. We gebruiken film in onze lespakketten als één van de manieren om jongeren te bereiken. Omdat risicovol online seksueel gedrag zeer actueel is, ontstond het plan om een film te maken over de gevaren van sexting en grooming. Dat werd “NU OVERAL TE ZIEN!”.

We wisten meteen dat we hiernaast een online redactie nodig hadden en schreven een plan. Samen met LINe Up Media is de digitale tak ‘QpidOnline’ opgezet ten gunste van alle social uitingen. De redactie van QpidOnline maakt content voor jongeren van 10 tot 18 jaar. We zochten en vonden gelukkig financiering voor een pilot van een jaar. Omdat iedereen keihard heeft gewerkt, konden we binnen een maand live.

Zo ontstond de jongerenredactie

Alsof dit nog niet genoeg was, hebben we tegelijkertijd een jongerenredactie opgezet. Jongerenredacteuren vind je niet zomaar! We plaatsten dus een advertentie waar twintig mensen op reageerden. We hebben nu zes getalenteerde redacteuren tussen de twaalf en achttien jaar, waar we heel blij mee zijn. Zij discussiëren mee en maken zelf content voor het platform. Bovendien zorgen zij ervoor dat de content via de juiste kanalen wordt verspreid. Zij weten immers als geen ander waar hun leeftijdgenoten te vinden zijn.

De eerste draaidag van de jongerenredactie was in november, onder begeleiding van een oud-redacteur van het Jongeren Lagerhuis. Het was een fantastische dag en we kwamen erachter dat jongeren al ontzettend veel weten en vaak zo ontzettend nuchter zijn. Hoe dat er zoal uitziet? Klik hier voor een kort gesprek tussen twee 13-jarigen over wat je moet doen als je een naaktfoto ontvangt. Alle content die we deze dag maakten ging over sexting en grooming en is terug te vinden op het YouTubekanaal van Qpido. 

Een opnamedag met de jongerenredactie

Op zaterdagochtend 17 november 2018 stonden zes kersverse jongerenredacteuren in de startblokken voor de eerste draaidag van de jongerenredactie. Eerst maar even een kennismakingsrondje, want LINe Up Media had de screentests met iedere redacteur afzonderlijk gedaan. Voor deze dag huurden we specialist Martijn Nahumury in die vroeger het Jongeren Lagerhuis voor de VARA maakte. Hij wist precies de juiste snaar te raken om interessante discussies op gang te brengen. Na een korte introductie door Raoul en Petra van Qpido over het onderwerp sexting en grooming, konden de opnames beginnen.

Geluid, camera loopt, en actie!

De jongeren gingen aan de redactietafel in discussie en kregen af en toe een vraag van de regisseur. Vragen als: “wat zou jij zelf doen als je ouder was en je jouw kinderen moest informeren over de gevaren van sexting?” De reacties waren zo goed dat wij als team juichend achter de camera’s stonden. Dit is wat we bedoelden toen het idee geboren werd. Naast de redactietafel interviewden wij de jongeren ook in duo’s, waarbij ook mooie discussies op gang kwamen. Wat was dit gaaf! We sloten dag af met een positief spel, iedereen kreeg een leeg vel papier op de rug. Alle mensen van de vloer, de technische crew en de jongerenredactie schreven bij elkaar iets op wat ze opvallend vonden aan de dag. Zo had iedereen aan het eind van de dag een positief aandenken van de jongerenredactie.

De jongerenredactie wordt op korte termijn ondergebracht in een aparte stichting, ‘de Jeugd van nu’, die momenteel in oprichting is. Gedurende het jaar zullen we de pool uitbreiden tot dertig jongeren. Op deze manier kunnen we straks voor elk vraagstuk en/of organisatie een redactieteam samenstellen. Ken jij jongeren die het leuk zouden vinden om deel te nemen? Stuur dan een mail naar [email protected].

Meer weten?

De première van de film ‘NU OVERAL TE ZIEN’ was op 10 december in Eye Filmuseum Amsterdam, in een bomvolle zaal met scholieren, ouders, hulpverleners, docenten, online influencers, ambtenaren en pers, zoals NOS Jeugdjournaal, NOS Stories, NRC Handelsblad en het Parool. De jongerenredactie maakte tijdens het evenement diverse items. Klik hier voor het filmpje van redactielid Johrick. Als je de film over sexting en grooming ook in je eigen klas wil laten zien met het bijbehorende lespakket, neem dan contact op met Petra Hoeve: [email protected].

Mocht je meer willen weten over de online redactie of de online jongerenredactie, neem dan contact op met mij. Het kan ook zijn dat je een item wilt laten maken door de jongerenredactie of anderszins samen wilt werken. Onze jongeren kunnen al het camerawerk doen, interviewen en monteren.


Meer lezen over online veiligheid van jongeren?

» Jongeren met LVB online extra kwetsbaar door gebrek aan begeleiding in mediawijsheid
» Meerderheid jongeren heeft mediagebruik niet onder de duim
» De invloed van media op de jeugd: laatste onderzoeksresultaten

Reacties 1

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.