×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 18 april 2013 | 138x bekeken | Leestijd: 4 minuten

Jongeren zijn onze missie, niet onze markt: een interview met de makers van It’s up to you

Reactif lanceert de interactieve film ‘It’s up to you’ tijdens de Dag tegen Pesten op 19 april 2013. It’s up to you wordt als discussiestarter op scholen ingezet en maakt jongeren op scholen bewuster van hun rol in cyberpesten. In dit interview praten makers Joerie Nijhuis en Tom Peeters over hun (toekomst)visie en de totstandkoming van Reactif en It’s up to you.

Hoe is Reactif ontstaan?
“Zo’n 2.5 jaar geleden begon ik (Joerie) aan mijn afstudeerproject aan de Zuyd Hogeschool te Maastricht. De centrale vraag was: Op welke manier kan ik door middel van film, nieuwe media en interactiviteit een effectieve bijdrage leveren in de strijd tegen cyberpesten? Deze vraag is het startschot geweest van een bijzonder avontuur. Het concept werd uitgewerkt en omgetoverd tot een prototype interactieve film ‘It’s up to you’. Organisaties zoals Mijn Kind Online, Pestweb en GGD Zuid Limburg waren direct enthousiast. Al snel ontstond het idee om het project verder te professionaliseren en daadwerkelijk voor scholen beschikbaar te stellen. Zo gezegd, zo gedaan.

In september 2011 hebben wij (Joerie Nijhuis en Tom Peeters) stichting Reactif in het leven geroepen. Mede dankzij de Mediawijzer.net Stimuleringsregeling 2012 en subsidie van de Provincie Limburg is een groots aangepakte versie van de film met 144 verschillende scenario’s geproduceerd voor het (voortgezet) onderwijs. Een praktisch handvat voor docenten dat ze kunnen gebruiken om jongeren te laten experimenteren met hun rol in cyberpesten. Vervolgens kunnen ze hierdoor van elkaar leren wat ‘goed’ en ‘fout’ is, dat is It’s up to you.”

Foto: Leerlingen bekijken It’s up to you tijdens een pilot.

De lancering van de film It’s up to you is op 19 april 2013. Waar zijn jullie tegenaan gelopen de afgelopen jaren?
“Nu, 2.5 jaar later, is de film bijna af en staan docenten te popelen om het in hun lessen te gebruiken. Op 19 april 2013 wordt de film gelanceerd en kunnen docenten er gratis mee aan de slag via Itsuptoyou.nu. Het idee was om de stichting 1 avond per week te runnen. Een mooie gedachte. Echter, zo blijkt nu, totaal onrealistisch. De teller staat momenteel op een slordige 4000 uur door ons beide. Een grote investering, maar zeker de moeite waard. Zeker na alle positieve feedback van docenten, onderwijsorganisaties en andere professionals. We willen een impact creëren en dat is wat we vanaf 19 april gaan doen!”

Hoe bereiken jullie de doelgroep met It’s up to you?
“Het uitgangspunt van It’s up to you is dat het dient als praktisch handvat ter bevordering van bewustwording over cyberpesten onder jongeren. Hierdoor is It’s up to you een tool die eenvoudig te integreren is in lespakketten tegen (cyber)pesten. De film is breed inzetbaar. Dat doen we door samen te werken met organisaties die totaaloplossingen creëren tegen pesten. En door docenten de mogelijkheid te geven om de film eenvouding online in 1 of 2 lesuren in te zetten. Daarnaast voorzien we in behoeftes van uiteenlopende professionals binnen het onderwijs: van docenten en schooldirecties tot mediaprofessionals en de overheid.”

Foto: Leerlingen maken hun eigen keuzes tijdens een pilot van It’s up to you.

Wat willen jullie bereiken met It’s up to you?
“We bieden scholen de kans om jongeren te laten experimenteren met hun rol in sociale media en cyberpesten. It’s up to you beoogt bewustwording onder jongeren te creëren. Daarmee maakt het de weg vrij om daadwerkelijke gedragsverandering te laten optreden. Voor jongeren zijn internet en sociale media prachtige manieren om te communiceren en zich te verrijken. Bewuster van hun rol, zullen leerlingen na It’s up to you nog beter in staat te zijn om voornamelijk de positieve kant van sociale media in te zetten voor onze maatschappij.”

Welke uitdagingen komen jullie in de ontwikkeling van het project tegen?
”Als jonge organisatie geeft het van A tot Z managen van een project een hele hoop leuke uitdagingen. Zo waren er 237 acteurs die zich meldden op onze castingoproep. Zelf de loonbelastingaangifte doen omdat we daarmee als stichting geld besparen, waarom niet? Met zo min mogelijk middelen zo veel mogelijk bereiken. Eén van de grootste uitdagingen is (en was) het goed op de hoogte houden van de betrokkenen bij het project. Het was soms lastig om met 2 man al die contacten, scholen, en partnerorganisaties op de hoogte houden en af te stemmen hoe we bepaalde zaken samen voor elkaar zouden krijgen. Zo is de dag tegen het cyberpesten dit jaar niet van de grond gekomen. Wie weet is daar volgend jaar weer een kans voor.”

De mediasamenleving verandert razendsnel. Waar zijn jullie over 5 jaar?
”Wie weet bestaat er over 5 jaar geen Facebook of Hyves meer. De wereld verandert snel. De toepassingen die jongeren gebruiken op internet zullen waarschijnlijk over 5 jaar anders zijn. Met It’s up to you willen we binnen nu en 1 á 2 jaar echt impact creëren: het liefst zou elke brugklasser een keer met It’s up to you moeten hebben kunnen experimenteren om zich bewust te worden van zijn/haar rol in cyberpesten. Afhankelijk van hoe leuk en bruikbaar scholen interactieve films vinden en hoe de wereld verandert, gaan wij als Stichting Reactif verder met het ontwikkelen en aanbieden van interactieve media. Nieuwe thema’s behoren tot de mogelijkheden. Zoals loverboys en sexting. Één ding staat voorop: wij willen dingen doen die positieve impact creëren. Jongeren zijn onze missie, niet onze markt.”

Meer informatie

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.