×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
maandag 6 december 2010 | 9x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Jongeren protesteren tegen foute mobieltjes

Het geduld van duizenden Europese jongeren met de grote mobiele telefoon-aanbieders is op. Zij eisen van hen dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en binnen een jaar eerlijke en duurzaam geproduceerde mobieltjes aanbieden. Bij de KPN Winkel op het Rokin in Amsterdam overhandigen Jongeren Milieu Actief (JMA) en makeITfair vandaag actiekaarten aan de Directeur Mobiel van KPN.De Sint is het land nog niet uit of de jongeren komen met een verlanglijstje voor volgend jaar: eerlijk en duurzaam geproduceerde mobieltjes.

Al jarenlang verschijnen er telkens weer berichten over mensenrechtenschendingen, slechte arbeidsomstandigheden en ernstige milieuvervuiling in de productielanden van mobiele telefoons. Duizenden jongeren in heel Europa willen nu snel verbetering. Zij hebben hun handtekening gezet onder de actiekaarten van makeITfair. Met deze actiekaarten roepen ze hun eigen mobiele telefoonaanbieders, zoals T-Mobile, KPN, Tele2 en Vodafone, op tot actie.

“Met de productie van mobieltjes is veel mis. Jongeren willen dat die productie eerlijker en schoner wordt. Volgend jaar moeten er met de feestdagen duurzame mobieltjes in de winkel liggen”, zegt Paulien Gankema, voorzitter van JMA.

Bij de KPN Winkel op het Rokin zullen de jongeren laten zien hoe het eraan toe gaat aan de hand van beeldend materiaal van fabrieksmedewerkers uit de lagelonenlanden en kinderarbeid uit de mijnen. Tijdens de actie roepen jongeren de mobiele telefoonaanbieders op ervoor zorgen dat mobieltjes langer te gebruiken zijn en willen zij het gebruik van gerecyclede metalen promoten.

“Jongeren willen dat bedrijven als KPN hun invloed gebruiken in de productieketen van mobiele telefoons. Als zij duurzame en eerlijke mobieltjes aanbieden zullen jongeren ze zeker kopen! Er had allang iets aan het verduurzamen van het productieproces gedaan moeten worden,” aldus Paulien Gankema.

Producenten wachten telkens weer de consumentendruk af en nemen zelf nauwelijks verantwoordelijkheid, terwijl verbeteringen hoognodig zijn. Met de handel in grondstoffen die gebruikt worden in mobiele telefoons, zoals koltan, wordt de bloedige burgeroorlog in Oost-Congo gefinancierd. De werkomstandigheden van de vaak minderjarige mijnwerkers zijn levensgevaarlijk en ze zijn slachtoffer van afpersing en moderne slavernij.

Fabrieksarbeiders in China zijn soms wanhopig door de werksituatie waarin ze terecht gekomen zijn; dit jaar alleen al hebben 18 werknemers van Foxconn die de i-Phone maakt een zelfmoordpoging gedaan waaraan 14 van hen zijn overleden. Dit alles om mobieltjes gratis weg te kunnen geven bij een abonnement van onze mobiele telefoonaanbieders.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.