×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 10 oktober 2012 | 112x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Jongeren Media Battle en Masterclass Mediawijsheid

Hoe mediawijs zijn jongeren nou echt en welke rol kunnen docenten daar in spelen? Om daar achter te komen organiseert Mediawijzer.net samen met het Nederlands Debat Instituut de Jongeren Media Battle voor de onderbouw van het vmbo en voor vmbo-docenten de Masterclass Mediawijsheid. Het debat en de masterclass vinden plaats in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid op 23 november 2012.

Jongeren Media Battle
Hoe kritisch zijn jongeren nou zelf op media en wat vinden ze van hun eigen mediagedrag?  Mediawijzer.net geeft ze graag het woord tijdens de start van de Week van de Mediawijsheid met ‘De Jongeren Media Battle’. In het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid gaan jongeren van de 1e en 2e klas van het vmbo met elkaar in debat. Ze leren mediawijsheid vanuit verschillende perspectieven te bekijken doordat ze zowel voor- als tegenargumenten moeten bedenken. Voorafgaand aan het debat krijgen alle deelnemers een debatworkshop zodat ze goed voorbereid zijn.

De Jongeren Media Battle biedt docenten de perfecte gelegenheid om met de klas in gesprek te gaan over mediawijsheid. Wat zijn de onderwerpen die spelen in de klas op het gebied van mediawijsheid? En wat weten leerlingen al? Ook biedt deelname aan de battle mooie publiciteit voor de school. Zeker als een leerling van de school het debat wint en zich een jaar lang de Media Battle winnaar van 2012 mag noemen.

Online toolkit: Voer zelf een debat in de klas

Je kunt zelf in de klas ook met leerlingen in gesprek gaan over mediagebruik. Vanaf half oktober vind je op de website van Week van de Mediawijsheid een online toolkit. In deze toolkit tref je instructies voor het organiseren van een eigen debat en inhoudelijke stellingen over mediawijsheid.

Masterclass mediawijsheid voor docenten

Terwijl de leerlingen zich inhoudelijk voorbereiden op de battle, kunnen docenten deelnemen aan de Masterclass Mediawijsheid. Tijdens de masterclass komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Belang van aandacht voor mediawijsheid in het onderwijs.
  • Inzichten in mediawijsheid en vmbo-ers. Wat leeft er onder deze doelgroep en hoe kunnen ze worden geprikkeld worden om bewuster over hun eigen mediagedrag na te denken?
  • Rol van de vmbo-docent bij de bevordering van mediawijsheid.

Aanmelden
Ben je enthousiast geworden? Meld dan jouw beste debater aan (maximaal 2 per school) voor 1 november 2012. Er kunnen 60 leerlingen deelnemen, dus geef jullie deelname tijdig door.

Aanmelden voor de masterclass kan ook via bovenstaande site. De masterclass-plaatsen zijn beperkt. Docenten die leerlingen aanmelden voor de battle krijgen voorrang op docenten die alleen naar de masterclass willen. Aanmelden voor de battle en de masterclass kan tot en met 31 oktober 2012. Deelnemers ontvangen begin november meer informatie met onder andere voorbereidingsinformatie voor de leerlingen en een docenten toolkit.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.