×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 11 november 2010 | 37x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Jongeren en media(wijsheid): over het inzetten van media in het onderwijs

Een paar weken geleden publiceerde Mijn Kind Online het rapport ‘Einstein bestaat niet’ (pdf). Tegelijk komt Digital Playground met een nieuw onderdeel in hun brede aanbod: de Webwalk. Een mooie samenkomst van gebeurtenissen.

Digital Playground
Al jaren biedt Digital Playground diverse programma’s aan voor jongeren die gaan over mediawijsheid. Programma’s die de jongeren veel bieden: waar het algemene beeld na het verschijnen van ‘Generatie Einstein’ was dat jongeren echt nieuwe mensen met nieuwe vaardigheden zijn (overigens is het boek genuanceerder dan dat) is in vele onderzoeken aangetoond dat ze vooral ook nog veel begeleiding en onderwijs nodig hebben. Digital Playground erkent dit en werkt daarom aan de ontwikkeling van deze vaardigheden.

Einstein bestaat niet
In ‘Einstein bestaat niet’ toont Mijn Kind Online aan dat jongeren niet zonder meer goed zijn in het inhoudelijk gebruik van media. MKO over internet: “Jongeren tussen 12 en 18 jaar zijn erg actief en sociaal op internet, maar ze zijn minder handig dan vaak wordt gedacht. Ze maken veel fouten doordat ze ongeduldig zijn en slecht lezen. Hierdoor vinden zij vaak niet wat ze zoeken. Jongeren hebben meer vaardigheden op internet nodig, maar websites zouden ook veel gebruiksvriendelijker kunnen.”

Waar ‘Einstein bestaat niet’ een gericht onderzoek is naar internetgebruik, is het interessant jongeren en mediagebruik in een bredere context te zien: wat willen ze en wat hebben ze nodig?

Mediagebruik past bij jongeren
Jongeren maken veel en graag gebruik van verschillende media. Zowel binnen school als in hun privéleven. Om die reden wordt deze generatie soms de ‘netgeneratie’ genoemd. Nieuwe media passen erg goed bij hoe ze (willen) functioneren. Het steeds meer inzetten van nieuwe media in onderwijs is dan ook wat veel jongeren betreft een grote verbetering.

Henry Vorselman (directeur Digital Playground): “Het is zeker zo dat de netgeneratie andere eisen stelt aan het onderwijs dan voorheen. Al is het maar om het leren interessant te houden en bij de belevingswereld van jongeren aan te laten sluiten. Het gebruiken van media (of maken van media) in het onderwijs moet echter een middel zijn, geen doel op zich.”

Lees het hele bericht op Young Marketing

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.