×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
maandag 11 januari 2010 | 16x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Jackson beste krantenfoto 2009

Het is inmiddels bijna een traditie: kinderen die een dierenfoto uitroepen tot Beste Krantenfoto van het jaar. Dit jaar is met die traditie gebroken: de winnende foto, uit de categorie Internationaal is een plaat van de vorig jaar overleden popster Michael Jackson.

De jury was samengesteld uit 24 leerlingen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland. Zij hadden de zware opgave om in drie ronden de beste foto te kiezen uit 80 foto’s in vijf categorieën: Internationaal, Nationaal, Regionaal, Sport en Vrij. De fotoselectie was samengesteld uit inzendingen van de beeldredacties van bijna alle landelijke en regionale dagbladen. Zes dagbladen (Dagblad de Limburger, Dagblad van het Noorden, Limburgs Dagblad, Nederlands Dagblad, PZC en Twentsche Courant Tubantia) organiseerden eind 2009 een voorronde.

De Krantenfoto Kinderjury is de enige onafhankelijke en langstlopende jongerenverkiezing van de beste krantenfoto van het jaar. De 25ste editie van de Krantenfoto Kinderjury werd georganiseerd door Nieuws in de klas en het ANP. De verkiezing vond plaats bij het ANP in Rijswijk.

Archieffoto
Voor de jury was vooral belangrijk dat Michael Jackson, ‘zowel levend als dood’ nog zoveel indruk maakte. Een jurylid verwoordt de keuze van de jury als volgt: “Eigenlijk is hij nu nog beroemder dan toen hij leefde”.
Hoewel de leden van de jury tijdens hun beoordeling vooral hebben gelet op de nieuwswaarde van de foto, is het opmerkelijk dat ze juist een archiefbeeld als winnaar hebben aangewezen. De Beste Krantenfoto van 2009 was namelijk niet voor het eerst gepubliceerd in 2009; de plaat, ingestuurd door de Leeuwarder Courant, was een archiefbeeld van Doug Pizac van Associated Press. De fotograaf had de foto in 1984 gemaakt tijdens een optreden van Michael Jackson met zijn broers in Los Angeles.
Met de keuze voor een archiefbeeld heeft de Leeuwarder Courant laten zien dat dagbladen meer doen dan alleen maar nieuws brengen: ze duiden de actualiteit door ook achtergrondinformatie te bieden. Wanneer een bekende persoonlijkheid overlijdt, is het gebruikelijk dat kranten het overlijdensbericht combineren met een beeld uit diens hoogtijdagen. Klaarblijkelijk kon dit de goedkeuring van de Kinderjury wegdragen.

Foto: AP, Doug Pizac

Over Nieuws in de klas
Nieuws in de klas is de educatieve organisatie van de Nederlandse Dagbladpers. De stichting zet de krant in als lesinstrument voor taalvaardigheid, mediawijsheid en burgerschap. De stichting stelt gratis kranten beschikbaar aan docenten in het primair en voortgezet onderwijs, ontwikkelt lesmateriaal en verzorgt trainingen voor docenten en lerarenopleidingen.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.