×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 12 juli 2013 | 197x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Itcanwait.com: campagne tegen sms’en in het verkeer. Iets voor Nederland?

Ineens overvalt het me tijdens mijn vaste hardlooproute langs de Hudson. Favoriete radiostation in mijn oren, de Nike-app op de achtergrond. Totdat het een paar seconden stil wordt en een geëmotioneerde vrouwenstem klinkt: “His legs are gone, my son is paralyzed from the diaphragm down.. [..] I am told that the text was ‘I am on my way’. Was the text that important?”

In Amerika is er een grote campagne begonnen tegen sms’en in het verkeer. Xzavier is verlamd geraakt door toedoen van een sms’ende vrouw. Zijn leven is geruineerd. Shit! Hoe vaak heb ik zelf niet een smsje gestuurd met de boodschap dat ik onderweg was? Ook vanuit de auto. Totaal onbelangrijk natuurlijk, maar een stomme gewoonte van de laatste jaren. De boodschap is luid en duidelijk: It can wait. No text is worth the risk

Krachtige crossmediale campagne
Itcanwait.com is een initiatief van 4 grote Amerikaanse telecomproviders en een aantal verkeers-, educatieve en juridische organisaties. De cijfers waarop de campagne is gebaseerd liegen er niet om:

 • Sms’ende bestuurders maken 23 keer zoveel kans een ongeluk te veroorzaken.
 • Op jaarbasis staan 100.000 ongelukken op Amerikaanse wegen in verband tot het versturen van een bericht.
 • 75% van de Amerikaanse jongeren denkt dat hun vrienden het normaal vinden om te sms-en onder het autorijden. Het is zelfs doodsoorzaak nummer een (!) onder Amerikaanse tieners.

Het campagneconcept is uitermate krachtig. Er is gekozen voor een crossmediale opzet. Daarin komen niet alleen slachtoffers aan het woord, maar er wordt ook directe actie gevraagd van automobilisten. Op itcanwait.com kun je onder andere een pledge ondertekenen, in een simulator ervaren hoe het is om te rijden en sms’en tegelijk, je verhaal delen en een activation kit downloaden. Ook zijn er apps beschikbaar die inkomende berichten en telefoontjes automatisch beantwoorden met de mededeling dat je achter het stuur zit.

En Nederland dan?
Eenduidige Nederlandse cijfers over het directe verband tussen telefoongebruik en verkeersongelukken heb ik niet kunnen vinden (wie biedt?), maar de eerder genoemde risicofactor van 23 wordt ook hier aangehouden. En net als ik, heb jij je vast ook wel eens schuldig gemaakt aan het versturen van een snel berichtje. We wéten allemaal dat het link is om je telefoon te gebruiken achter het stuur, maar toch doen we het. De vraag is wat ons wel tegen kan houden. Een indrukwekkende campagne? Hogere boetes?

De generatie die nu vanaf 18 jaar de weg op mag is bij uitstek een smartphonegeneratie (76% van de 13-17 jarigen heeft een smartphone in het bezit). Hoe zullen zij zich de komende jaren gedragen achter het stuur? Wat is de beste strategie om hen bewust te maken van de risico’s die hun zo geliefde apparaat met zich meebrengt?

De Amerikaanse campagne heeft me aan het denken gezet. Is de bestuurder volledig verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag? Of kan het bijvoorbeeld een MVO-doelstelling zijn van telecombedrijven? Of zou SIRE een campagne moeten starten?

Ik denk dat het Amerikaanse concept vrijwel moeiteloos kan worden overgenomen in Nederland. Met als extra doelgroep de fietsers, dat wel.

Wat vind jij?

Reacties 4

 1. Micky Devente

  Goed om te horen dat er nu ook in Nederland een campagne zal starten!

  In de video van NOS (te zien via het linkje van Guido hierboven) wordt er gesproken over de volgende cijfers: ‘uit recent onderzoek blijkt dat 1 op de 3 tijdens het autorijden wel eens de telefoon gebruikt. Jaarlijks komen hierdoor naar schatting alleen al in ons land tientallen mensen om het leven.’
  In dit artikel staat dat ‘het aantal gewonden en schadegevallen nog veel hoger ligt.’

  Het is alweer ruim tien jaar geleden dat er een commercial op de Nederlandse televisie was over telefoongebruik in de auto (handsfree bellen). In september start Veilig Verkeer Nederland een grote campagne tegen het gebruik van smartphones tijdens het rijden. Ik ben benieuwd!

 2. Nicolas

  Dit is een belangrijke campagne. Autorijden en sms’en tegelijkertijd is levensgevaarlijk. Leerlingen zouden dat tijdens hun autorijles al in hun hoofd geprent moeten krijgen.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.