×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 22 april 2010 | 47x bekeken | Leestijd: 1 minuut

InternetMemorie maakt kinderen bewust van internetgedrag

Vanaf afgelopen dinsdag is het InternetMemorie beschikbaar. Het spel is bedoeld als discussiestarter voor opvoeders over internetgedrag van kinderen vanaf groep vijf. Het gebruik van het internet door kinderen stelt steeds nieuwe uitdagingen aan opvoeders! Vaak hebben opvoeders geen goed beeld van het internet gedrag van hun kinderen. Ook kinderen gaan hier meestal niet bewust mee om.

Uit het onderzoek van SCP “NL kids online” blijkt, dat 83% van de kinderen tussen zes en tien jaar gebruik maakt van internet. Vooral het internetgebruik door jonge kinderen is toegenomen.

Het InternetMemorie (www.internetmemorie.nl) is speciaal ontwikkeld om jonge kinderen bewust te maken van hun eigen internetgedrag. Het memoriespel is een spel met kaartjes waarop afbeeldingen staan die betrekking hebben op mediawijze onderwerpen. Vanaf groep vijf van de basisschool kan dit spel gespeeld worden. Door de stoere plaatjes kan het ook gebruikt worden in het speciaal onderwijs. Omdat de kinderen in groepsverband het memoriespel spelen worden ze op een vrolijke manier geconfronteerd met hun eigen gedrag en dit geeft stof tot nadenken.

Het InternetMemorie is ontwikkeld door Pauline Maas van 4PIP (www.4pip.nl) Pauline Maas is o.a. docente bij de Stichting Mijn Kind Online (www.mijnkindonline.nl). Ze geeft les aan kinderen en pubers en voorlichting aan docenten en ouders over mediawijsheid.

Bij de pilot’s van het InternetMemorie is gebleken, dat kinderen veel plezier aan het spel beleven en tegelijkertijd stilstaan bij hun eigen internetgedrag. Een paar voorbeelden van de kaarten zijn: “Hoe ga jij om met je wachtwoord?” “Hoeveel vrienden heb jij op jouw Hyves?”

Het napraten over de onderwerpen op de kaartjes is het belangrijkste leermoment voor kinderen en hun opvoeders. Met de speciaal ontwikkelde kleurplaat kunnen de kinderen nog meer nadenken over hun eigen internetgedrag. De lesbrief, die hoort bij het InternetMemorie kunt u downloaden vanaf de site van www.4pip.nl.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.