×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 15 september 2010 | 2x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Internetgemeenschap stuurt brandbrief om overheidscensuur

Een groep van organisaties, bedrijven, wetenschappers en bloggers heeft woensdag onder leiding van Bits Of Freedom een brandbrief gestuurd naar de minister van Justitie. Volgens de groep werkt een onlangs gelanceerd wetsvoorstel overheidscensuur in de hand. In het concept-wetsvoorstel staat onder andere dat het Openbaar Ministerie (OM) websites offline mag halen zonder tussenkomst van de rechter.

Ook het verbieden van het publiceren en overnemen van niet-openbare informatie en het verbod op het opnemen van eigen gesprekken, worden bekritiseerd. Volgens de groep moet het voorstel worden gewijzigd om de pers- en internetvrijheid in Nederland te waarborgen.

Internetconsultatie
Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) riep internetters in juli al op bezwaar te maken tegen de plannen van Hirsch Ballin, minister van Justitie, via een internetconsultatie. Nu heeft de organisatie medestanders gezocht om tegen het wetsvoorstel in actie te komen.

De brandbrief is onder anderen ondertekend door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM), BNN, Powned en tal van hoogleraren.

Fundamentele rechten
Volgens de groep leiden de aanpassingen tot een ‘disproportionele inperking van fundamentele rechten’. “Het schrappen van de voorafgaande toetsing door een rechter-commissaris [bij het blokkeren van een website of pagina] is een vergaande, niet noodzakelijke inperking van de communicatievrijheid”, zo valt te lezen in de brief.

Het komt er op neer dat delen van websites, blogs, maar ook persoonlijke pagina’s op Facebook en Hyves kunnen worden afgesloten zonder dat een rechter daarover heeft geoordeeld. Als het OM de content illegaal acht, mag de pagina volgens het wetsvoorstel offline worden gehaald.

Publiek belang

Ook een eventueel verbod op het openbaar maken of doorgeven van niet-openbare gegevens is volgens de groep onwenselijk: “Het is evident dat er een zwaarwegend publiek belang mee gediend kan zijn.” Als voorbeeld wordt de grootschalige bouwfraude genoemd.

Tot slot maakt de groep bezwaar tegen het verbod op het opnemen van eigen gesprekken. Deze maatregel wordt in de brief ‘onduidelijk’ genoemd, omdat niet helder is in welke gevallen er sprake is van civielrechtelijke onrechtmatigheid. De groep is bang dat het opnemen van gesprekken door bijvoorbeeld journalisten onnodig in een criminele sfeer wordt getrokken.

Debat

De Tweede Kamer zal binnenkort nog met de minister in debat gaan over het wetsvoorstel. Toch dringt de groep er op aan de voorgestelde wijzigingen nu alvast over te nemen.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.