×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 6 augustus 2013 | 1675x bekeken | Leestijd: 3 minuten

Internet in 2025: kinderen tekenen de toekomst

Het is bijna zover: op 29 augustus trap ik met Mijn Kind Online en Kennisnet het project ‘Internet in 2025, kinderen tekenen de toekomst’ af bij Google. Vanaf dan staat op de www.internetin2025.nl een digitale les over het verleden en de toekomst van internet. Bij deze les vertellen CEO’s van Google, SIDN, Bol.com, Layar, nightbalance, Spilgames in een video-interview over hun dromen, hun bedrijf en hoe zij de toekomst zien. Zij vragen kinderen om een tekening te maken over een bepaald thema en de rol die internet daarbij zal spelen in de toekomst. De thema’s zijn onder andere school, beroep, gezondheid, spelen, vervoer. Op de website zullen ook interviews met kinderen en mensen uit het bedrijfsleven te vinden zijn over de toekomst.

Brug slaan tussen kinderen en bedrijfsleven
Het doel van dit project is om kinderen en bedrijfsleven tot elkaar te brengen en hen samen na te laten denken over de toekomst. De onbevangen dromen van kinderen inspireren de directeuren en de kinderen worden door de directeuren geïnspireerd om na te denken over de toekomst en hun dromen na te streven. Het gesprek komt op gang aan de hand van de ingezonden tekeningen.

Fantastische creaties 
Het idee om iets met kindertekeningen en innovatie te doen, broedde al lange tijd bij Mijn Kind Online en Kennisnet. Het begon met de oproep voor kindertekeningen ter illustratie van het boek: ‘Sociale media op de basisschool’. Fantastische creaties werden ingezonden. Als een envelop met tekeningen werd afgeleverd, verzamelden we ons daar gretig omheen net als kleine kinderen die een cadeautje uitpakken. Veel ‘ooh’s’ en ‘aah’s’ en ‘Kijk nou, wat leuk!’. We zagen I-bananen, sprietenmannetjes, pratende computers, maar ook schermen in de ruimte en informatie die via een horloge verschijnt als je deze met je gedachten oproept.

internet-2025

Van tekening tot markt
De creaties van de kinderen lieten het borrelen bij ons: ‘Als papier en potlood bij kinderen tot zulke inspirerende resultaten leidt dan kunnen we hen misschien wel stimuleren om na te denken over innovatie door ze tekeningen te laten maken. Misschien biedt juist een offline werkvorm, waarbij kinderen worden teruggeworpen op zichzelf en een leeg vel papier, tot creatieve uitspattingen en out of the box-denken. Hoe zouden we de kinderen kunnen helpen om tot ideeën te komen? Hoe kunnen we het bedrijfsleven erbij betrekken zodat zij iets van deze ideeën opsteken? En hoe kunnen bedrijven iets voor de kinderen betekenen? Wat zou het geweldig zijn als een bedrijf een idee van een kindertekening ook echt doorontwikkelt en op de markt zet!’

We geloofden erin en gingen aan de slag. Eerst maakten we een papieren les die we uitprobeerden bij de Boekmanschool in Amsterdam. Kinderen uit groep 8 maakten aan de hand van deze les fantastische tekeningen. Deze werden tentoongesteld tijdens een ouderavond. Het resultaat was verbluffend en de feedback die we van de kinderen, docent en ouders kregen was erf positief. Zo positief zelfs dat we enthousiast aan de slag gingen om het project verder uit te werken.

Digitale les als resultaat
Het resultaat is een digitale les geworden over verleden en toekomst van internet, gebaseerd op onderzoekend en ontwerpend leren (Osterheert en van Keulen 2011; Kemmers, Klein tank en van Graft 2007). We kozen voor dit activerende didactische model, omdat we de vrije denkkracht van de kinderen optimaal willen inzetten. De les over de toekomst eindigt met het video-interview van een van de CEO’s die de tekenopdracht geeft. De tekeningen kunnen opgestuurd worden en de directeuren kiezen een aantal tekeningen uit. De gekozen tekenaars worden uitgenodigd voor een gesprek met de CEO’s tijdens een groot evenement in december 2013.

We hopen dat veel scholen mee zullen doen en veel kinderen zullen worden geënthousiasmeerd om hun dromen na te streven, om te geloven in hun ideeën, in het ontwikkelen, creëren van dat wat nog niet bestaat. Want zo zei de visionair Henry Ford eens:

henry-ford

Hij bedacht uiteindelijk de auto…

Ziet de toekomst er dan misschien zo uit?

Meer informatie
Ben je nieuwsgierig naar het project? Voor meer informatie kun je mailen naar: brigitte.theeuwes@mijnkindonline.nl

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.