×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 25 november 2010 | 4x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Internet is een volksmedium geworden

Laagopgeleiden gebruiken internet inmiddels meer dan hoogopgeleiden, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente. Volgens de onderzoekers is de digitale snelweg een ‘volksmedium’ geworden. Nederlanders met een lagere opleiding zitten gemiddeld iets meer dan drie uur per dag op internet, bijna een half uur langer dan hoogopgeleiden. “Internet zorgt voor een sociale revolutie nu blijkt dat lager opgeleiden hier meer tijd aan besteden dan hoger opgeleiden”, aldus de onderzoekers.

“Het gebruik van het ‘volksmedium’ internet zal de komende jaren explosief stijgen wanneer internet echt samensmelt met traditionele media als televisie, radio, boeken en kranten en mobiel internet ‘mainstream’ wordt.”

Vooral laagopgeleiden zouden meer gebruik maken van ‘tijdrovende’ internettoepassingen zoals chatten, online gamen en filmpjes op YouTube bekijken. Dit in tegenstelling tot Nederlanders met een HBO of academische opleiding die het internet voornamelijk zouden gebruiken als informatiemedium voor educatie en carrière.

Mannen en vrouwen
Uit het onderzoek blijkt verder dat het verschil in internetgedrag tussen mannen en vrouwen vrijwel verdwenen is. Dit zou vooral komen door de opkomst van sociale media als Hyves, Facebook en Twitter. Mannen zijn gemiddeld drie uur per dag online, vrouwen een half uur minder.

Volgens het onderzoek heeft 93 procent van de Nederlanders thuis toegang tot internet. Hiermee loopt Nederland, samen met IJsland, voorop in Europa. Niet iedereen blijkt de voordelen van het medium te zien; volgens het onderzoek is er een ‘harde kern’ van vijf procent die helemaal geen gebruik wil maken van internet.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.