“Internet is culture?” hoorde ik in de jungle van Papoea…

vrijdag 14 februari 2014

Life Needs Internet
Auriollaan 5
3527 ER Utrecht

Aan: Mediawijzer.net
Postbus 778
2700 AT Zoetermeer

14 februari 2014

Betreft: Life Needs Internet + mediawijsheid opdracht

Beste Lezer,

Hoe denkt iemand uit de jungle van Papoea over het internet? Of een bejaarde man uit Japan? Of een twintiger uit Libanon? Wat zou een iemand uit Afrika schrijven over het internet? Hoe zou dit verschillen met iemand uit Amsterdam? En hoe denkt u over het internet?

Digitale archeologie
Ik ben sinds 2010 bezig met het verzamelen van internet verhalen in de vorm van brieven, eerst uit Nederland, later uit de rest van de wereld. Deelname aan dit project is gratis, makkelijk en voor iedereen toegankelijk met of zonder internet verbinding. Het doel van Life Needs Internet, www.lifeneedsinternet.com, is simpel; documenteren hoe wij denken over de invloed van het internet in de vorm van een handgeschreven brief. De brieven vormen de kern van het project en zijn stuk voor stuk culturele artefacten, precies zoals een archeoloog opgegraven potten en pannen bestudeerd.

Op de website van Life Needs Internet is elke brief gecategoriseerd op inhoud en voorzien van meta-informatie zoals de naam, leeftijd, beroep, en woonplaats. Dit maakt het mogelijk om brieven vanuit verschillende culturen, generaties of landen te vergelijken binnen dezelfde thematiek. Iedere brief vertelt een persoonlijk verhaal over de invloed van internet en samen geven de brieven, inmiddels meer dan 100 uit tal van verschillenden landen, een archeologisch inzicht in een globale en dynamische digitale cultuur.

Wat zou u schrijven over het internet?
Andere schreven de meeste persoonlijke en mooie verhalen. Zoals een vrouw uit Amsterdam die een lange afstand relatie had en vaak gebruik maakte van Skype, totdat ze samen gingen wonen. Eenmaal fysiek in dezelfde ruimte miste ze het Skypen. Ze miste het gevoel dat de Skype ringtone haar gaf, een gevoel van complete rust en echte quality time. Dus gaan ze nu soms beide naar een aparte kamer zodat ze alsnog met elkaar kunnen Skypen.
Een ander verhaal is dat van de vrouw uit het berg dorpje Darjeeling in India die zelf geen computer heeft maar wel schrijft ‘someone who doesn’t use the computer is missing out in life‘. Terwijl iemand uit het hypermoderne Singapore schrijft ‘Even when on holiday, the first thing I check is the availability of Internet access at the hotel…☹’. Gelukkig is de 11 jarige William uit Eindhoven stukken positiever; ‘Na school (om half 4, als de school uit is) ben ik volledig web developer & web designer’.

Belang van documentatie
Was eens de elektronische telegraaf het toppunt was van globale communicatie, ooit zal ook het internet in verval raken of vervangen worden. Onze huidige gedachtes en emoties omtrent het internet bepalen voor een groot gedeelte hoe wij om zullen gaan met zijn opvolger. Iedere nieuwe technologie wordt vaak ontvangen met dezelfde kortzichtige kritiek van technofielen en technofoben. Wellicht wanneer het internet op sterven na dood is biedt Life Needs Internet de mogelijkheid om te reflecteren op ons gedrag. Tijdens het werken aan dit project moet ik vaak denken aan een quote van netwerk-wetenschapper Albert Laszlo Barabasi die het belang van documentatie nog maar eens benadrukt; “Without cultural artifacts, humanity has no memory, and without memory it cannot learn from its success and failures.”

Mediawijsheid opdracht
Beste lezer, ik heb u verteld wat mijn project inhoudt, enkele verhalen verteld en nu wil ik u vragen om deel te nemen aan het Life Needs Internet project. Mijn doel is namelijk om zo veel mogelijk handgeschreven brieven te verzamelen. Deze mediawijsheid opdracht is ook geschikt voor in het onderwijs, zowel klassikaal als individueel. Het geeft een goed inzicht in hoe uzelf, maar ook uw leerlingen en studenten over internet denken.
De opdracht luidt als volgt:

  1. Download het Life Needs Internet formulier hier.
  2. Print het formulier.
  3. Beschrijf de invloed van internet op uw leven op het formulier. Doet u de opdracht klassikaal? Laat iedere leerling een eigen formulier invullen.
  4. Stuur het formulier, inclusief optionele portretfoto, op naar: Life Needs Internet, Auriollaan 5, 3527 ER, Utrecht. Of u scant de brief en stuurt hem naar [email protected].
  5. Uw brief zal worden vertaald in het Engels en worden toegevoegd aan de online collectie op www.lifeneedsinternet.com. Informatie zoals uw achternaam en emailadres zullen niet online gezet worden en dus privé blijven.

Het schrijven van een brief vraagt u om eens stil te staan bij de rol van internet in uw leven, kritisch te reflecteren en dit te verwoorden in een mooie handgeschreven brief.

Ik kijk uit naar uw handgeschreven internet verhalen.

Met vriendelijke groet,
Jeroen van Loon

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.