×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
maandag 18 juli 2011 | 340x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Internet beïnvloedt menselijk geheugen

Het internet en dan met name zoekmachines, zoals Google, verandert de manier waarop mensen informatie opslaan. Dat blijkt uit onderzoek van enkele gerenommeerde Amerikaanse universiteiten. Doordat mensen steeds beter informatie terug kunnen vinden zijn ze geneigd deze minder snel te onthouden.

Informatie terugvinden vs. onthouden
In het onderzoek naar de invloed van het internet op het menselijk geheugen kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat mensen minder snel geneigd zijn om informatie te onthouden als ze deze gemakkelijk kunnen terugvinden. Uit het onderzoek blijkt dat mensen eerder onthouden hoe ze het antwoord op een vraag kunnen vinden, dan dat ze het antwoord zelf onthouden.

Experimenten
Voor het onderzoek werd een aantal experimenten uitgevoerd. Deelnemers aan het onderzoek moesten een zoekopdracht op internet uitvoeren. De ene helft van de groep werd verteld dat de informatie die zij invoerden zou worden opgeslagen. De andere helft werd verteld dat de informatie zou worden verwijderd. Als gevolg daarvan waren de deelnemers in de eerste groep minder geneigd om de informatie te onthouden. Met de wetenschap dat de informatie zou worden verwijderd onthield de laatste groep de informatie juist beter.

Transactief geheugen
De uitkomsten van de experimenten komen volgens de onderzoekers door het ‘transactief geheugen’. Mensen kunnen in relaties of groepen niet alles onthouden. Wel weten ze waar of bij wie ze de informatie kunnen ophalen. Ditzelfde principe geldt op internet. Mensen zullen bijvoorbeeld een geschiedenisverhaal niet in zijn geheel onthouden, maar wel weten dat ze via de zoekmachine van Google die informatie kunnen achterhalen. “Het geheugen past zich aan nieuwe communicatietechnologieën aan,” aldus de onderzoekers.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.