×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 16 april 2010 | 19x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Inspirerende projecten in Beeld en Geluid

Met veel enthousiasme presenteerden elf mediawijsheidprojecten, die vorig jaar steun van Mediawijzer.net ontvingen, vanmiddag hun programma’s in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Diverse inspirerende projecten passeerden de revue: van cyberouders die als verkeersouders voor de digitale snelweg fungeren en de internetcursus ‘surfen voor senioren’ tot een game die leerlingen in zes levels mediawijs maakt en een pakket van mediawijze kunstlessen. Stuk voor stuk sterke projecten die Nederland nu al mediawijzer maken. En dat is nodig, zo blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door het ITS instituut Radboud Universiteit Nijmegen, want het niveau van mediawijsheid van leerlingen moet omhoog.

Scholen niet enkel reken- en taalfabrieken
Na de presentaties debatteerden betrokken politici en deskundigen Tofik Dibi (Tweede Kamer-lid GroenLinks), Joël Voordewind (Tweede Kamer-lid ChristenUnie), Hans Reiber (voorzitter innovatieplatform VO Raad), Dick Rijken (lector IT en samenleving aan de Haagse Hogeschool) en Bob Wissink (directielid Thorbecke Scholengemeenschap Zwolle) over de urgentie van mediawijsheid in het onderwijs curriculum. “Scholen zijn niet alleen reken- en taalfabrieken, mediawijsheid is eveneens van groot belang. Jullie vormen de voorhoede.”, sprak Tofik Dibi tegen de zaal, “en jullie doen heel goed werk.”

Mediawijzer project 2010
De jury beoordeelde ‘Terug naar de bron – jongeren als producent van locale informatie’, een samenwerking van Biblionet Groningen en de Bibliotheek Hoogezand-Sappemeer, als het Mediawijzer project 2010. Uit de zaal klinkt een luid gejuich en de winnaars komen lachend naar voren. Vier leerlingen van de Thorbecke Scholengemeenschap leggen de prijsuitreiking op de gevoelige plaat vast, een mooie praktijkoefening voor hun vak Moderne Media.

Vakjurylid Cathy Spierenburg (v/h netcoördinator Z@pp en projectmanager MediaSmarties): ‘Het was lastig kiezen, maar in Terug naar de bron komt álles bij elkaar. Het is vakoverstijgend, makkelijk overdraagbaar, gebruikt onderwerpen uit de samenleving, motiveert vmbo-leerlingen en werkt met verrassende partners samen. Het was een middag vol inspiratie met veel innovatieve en creatieve projecten.’

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.