×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
maandag 14 januari 2013 | 22x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Inschrijving Nationale jeugdkrakercompetitie 2013 geopend

De inschrijving voor de jaarlijkse Nationale jeugdkrakercompetitie is geopend. Deze zoekwedstrijd vindt dit jaar plaats op 8 maart en staat open voor kinderen van de groepen 7 en 8 van de basisschool. Door mee te doen aan de wedstrijd leren kinderen zelfstandig te zoeken op het web en leren ze internet te gebruiken als informatiebron voor het maken van werkstukken. Net als in voorgaande jaren vormt de website het hart van de competitie. Op de site staan onder andere de (hersen)krakers, de score (krakerstand) en verschijnen na iedere ronde oplossingen met de zoekweg.

7 weken lang 7 vragen
In teamverband werken de leerlingen 7 weken lang aan 7 vragen per week. Zes vragen voor de leerlingen en één krakervraag voor de docent. De vragen worden in de vorm van een verhaaltje gesteld en de teams antwoorden via multiple choice. Na afloop van iedere ronde is er feedback en wordt de zoekweg toegelicht en gemotiveerd. Naarmate de competitie vordert, worden de vragen moeilijker en krijgen de teams minder tips en hints.

Voorbeeld Krakervraag
“De eerste achtbaan werd eeuwen geleden in Rusland gebouwd. Op sleetjes of blokken ijs gleed men op een houten constructie met wel 75 kilometer per uur naar beneden. Later deed men onder de sledes wieltjes en kon men het hele jaar van de baan gebruikmaken. Een Nederlands bedrijf gevestigd in een Limburgs dorp is een tijdje de grootste achtbaan bouwer van de wereld geweest. Dit bedrijf heeft voor een bekend Nederlands attractiepark de eerste achtbaan gebouwd. De achtbaan kreeg de naam van een slang.  Krakervraag: Hoelang is deze achtbaan?”

Filmwedstrijd
Onderdeel van de competitie is dat de teams gevraagd wordt zich te presenteren door het maken van een filmpje. Dit jaar is het thema: ‘Als ik president ben dan..’.

Prijs
Jaarlijks doen honderden teams van verschillende scholen uit heel Nederland mee. Na 6 ronden volgt een barrage (voorronde). De 4 beste teams strijden tegen elkaar in een online finale.  De winnende teams gaan naar huis met €500, €250 en €150! Doet jouw team mee aan de filmwedstrijd? Dan maak je ook nog kans op een leuke andere prijs.

Meedoen?
Deelname aan de Nationale jeugdkrakercompetitie kost €37,50 per team. Dit is mede om het prijzengeld te kunnen bekostigen. Een team kan zich online inschrijven via het aanmeldingsformulier (red, aanmeldprocedure is verlopen) en te versturen voor de startdatum (8 maart 2013). Het is aan de school om te beslissen of een groep zich inschrijft als 1 team of als meerdere teams.  Let op: inschrijven is dus niet gratis!

Het team ontvangt een bevestiging met login nummer en wachtwoord. Er is sprake van een officiële deelname als de school of bibliotheek het geld heeft overgemaakt. De competitie zal doorgaan als tenminste 250 teams zich hebben ingeschreven. Als dat aantal bereikt is ontvangen de teams (scholen) een bevestiging via e-mail. De rekening wordt verstuurd naar het opgegeven factuuradres.

Contact
Neem voor meer informatie contact op met Carola Oldemaat (organisator Jeugdkrakercompetitie) via jeugdkrakercompetitie@obd.nl.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.