×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
maandag 22 juni 2009 | 3x bekeken

Impact Social Media op situatie Iran

Op Twitter is de laatste dagen veel discussie over de situatie in Iran. Nu journalisten en masse het land uit worden gezet is Twitter de belangrijkste nieuwsbron voor de buitenwereld in zowel beeld als geschrift. Iraanse studenten omzeilen de IP-ban van de overheid met de nieuwe IP-nummers die ze van buitenlanders krijgen toegespeeld en posten zo berichtjes en foto’s die ons een beeld geven van de situatie in het land. Ze vullen onze kranten en journaals. President Obama verzocht Twitter zelfs een gepland onderhoud aan de servers uit te stellen, tot het in Iran nacht zou zijn.

Een ingrijpende mediaontwikkeling, vergelijkbaar met de impact van de eerste videobeelden vanuit Vietnam in de jaren 70. De strenge censuur in landen als China maar ook de VS (denk aan de bodybags die nooit meer getoond mogen worden) maakt dat burgerjournalistiek hand over hand belangrijker gaat worden, vanuit landen waar geen vrije pers mogelijk is.

Mediastrateeg Clay Shirky sprak afgelopen week voor TED over deze mediaontwikkeling en de impact op politieke situaties wereldwijd. Baanbrekender dan je denkt.

Bron: Dutch Cowgirls

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.