De #WvdM 2020 over media & gezondheid: zo onderzocht Nederland z’n digitale balans

dinsdag 17 november 2020

Merendeel jongvolwassenen vindt schermgebruik te veel

Wat is jouw digitale balans? Die vraag stond dit jaar centraal tijdens de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november 2020) over media & gezondheid. Het belang van mediawijsheid en digitale balans was de afgelopen maanden zichtbaarder dan ooit, en met de creativiteit van netwerkpartners is het een inspirerende week geworden met volop online activiteiten. Een samenvatting van de #WvdM.

Onderzoek naar digitale balans jongvolwassenen

Het merendeel van de jongvolwassenen vindt zelf dat ze te veel achter een scherm zitten, blijkt uit onderzoek dat Netwerk Mediawijsheid en het Trimbos-instituut bij de start van de Week van de Mediawijsheid presenteren. We onderzochten hoe jongvolwassenen hun tijd met media indelen en hoe dit samenhangt met hun gezondheid. 60% van de jongvolwassenen vindt dat ze te veel achter een scherm zitten. Op een doordeweekse dag is dat 6 tot 7 uur voor werk, studie en/of vrije tijd. 16% van de jongeren ervaart hierdoor lichamelijke klachten.

» Bekijk alle resultaten en download de factsheet

#zelfindehand: Digitale Balans Model & zelftest

Samen met het onderzoek werd de website digitalebalans.nl gelanceerd, met hierop een handig zelftest voor jongvolwassenen. De zelftest fungeert als spiegel en is gebaseerd op het Digitale Balans Model. Hiermee worden jongvolwassenen uitgenodigd om de balans op te maken door te kijken naar hun lichamelijke, mentale en sociale gezondheid. Wat de juiste balans is, is immers voor iedereen anders.

Persoonlijke verhalen van jongvolwassenen

Op Instagram deelden we ervaringen en tips van jongvolwassenen. Hoe zit het met hun digitale balans? Hoe zorgen ze dat ze gezond blijven, met en zonder media? Een impressie (de tekst gaat hieronder verder):

Activiteiten in het netwerk

Met een flinke dosis creativiteit zorgden netwerkpartners, waaronder veel bibliotheken, dat hun activiteit ondanks alle maatregelen door kon gaan. Zo stonden er toch tientallen ouderavonden, presentaties, appcafés, debatten, spreekuren, spellen, workshops en groepsgesprekken op de agenda. Een paar highlights:

  • Wat gebeurt er met pubers als zij gamen? Welke vaardigheden leren ze en wat kun je als ouder doen bij zorgen over het gamegedrag? Dr. Aletta Smits besprak het in een webinar bij de Bibliotheek Kempen.
  • Met MediaCoach Ellen Buwalda (LevelNext) kon je een persoonlijke vraag- & antwoordsessie inplannen om het te hebben over je digitale welzijn en het realiseren van persoonlijke doelen.
  • Bibliotheek Hoorn organiseerde een Digicafé over de veelbesproken documentaire The Social Dilemma, en een online workshop over het herkennen van nepnieuws.
  • Hogeschool Fontys verzorgde een online sessie voor studenten over balans in de digitale samenleving.
  • ‘Leg dat ding nou eens weg!’: zo luidde de interactieve online ouderavond over pubers en sociale media van GGD Hart voor Brabant.
  • Wat gebeurt er precies in je hersenen tijdens slaap en wat maakt slaap zo belangrijk? Belangrijke vragen in een digitaal tijdperk, en dus organiseerde Bibliotheek Eindhoven er een webinar over.
  • Een livestream via Twitch? Geen probleem voor de adviseurs digitale geletterdheid bij Probiblio: de interactieve stream draaide om digitale balans.
  • Op Hogeschool Saxion was er o.a. aandacht voor de Week van de Mediawijsheid met een ‘weekmenu‘ voor studenten.
  • Netwerk Positieve Gezondheid organiseerde de Escaperoom ‘Positieve Gezondheid, er is geen escape’.
  • De BiebBouwers (Probiblio) organiseerden een offline bouwwedstrijd voor kinderen. ‘Op welke plek kom je tot rust komt en voel je je gelukkig?’

Ook werd er volop mediawijs materiaal gelanceerd:

(de tekst gaat hieronder verder)

Special Media Awards

Tijdens een feestelijke online uitreiking werden de winnaars van de Special Media Awards bekendgemaakt. Deze jaarlijkse awarduitreiking, georganiseerd door Amerpoort, is gericht op mediamakers met een beperking. Aan alle winnaars: van harte gefeliciteerd!

» De Special Media Awards maken onderdeel uit van het actieprogramma Mediawijsheid & LVB

MediaMasters

Ruim 145.000 leerlingen uit groep 7 & 8 speelden een week lang de serious game MediaMasters over de kansen en gevaren van digitale media. Zij ontdekten spelenderwijs hoe mediawijs om te gaan met thema’s als WhatsApp, privacy, cybercriminaliteit, online pesten, nepnieuws en meer. Groep 7 van de Openbare Basisschool de Peperklip uit Schiedam mag zich een jaar lang de meest mediawijze klas van Nederland noemen. Klas D3 van de Griffel uit Heerlen sleepte de prijs voor de meest mediawijze klas uit het speciaal onderwijs in de wacht.

» De klassen kregen speciaal bezoek! Bekijk de video’s

Lancering vernieuwd Mediawijsheid Competentiemodel

competentiemodel,mediawijsheid competentiemodel

Na acht jaar trouwe dienst was het tijd voor een update van het in het 2012 ontwikkelde Mediawijsheid Competentiemodel. Op de slotdag van de #WvdM lanceerde Netwerk Mediawijsheid dan ook het nieuwe Mediawijsheid Competentiemodel 2021.

Programmadirecteur Mary Berkhout-Nio en senior adviseur Daniël Lechner presenteren het dynamische model: “We hopen dat partners de komende jaren vele nieuwe diensten, materialen en producten zullen gaan ontwikkelen in nieuwe, verrassende combinaties.”

» Hoe ga jij het Mediawijsheid Competentiemodel 2021 inzetten? Bekijk alle informatie en downloads

Bezoek minister aan Wateringse Veld College

Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media Arie Slob deed een digitaal bezoek aan het Wateringse Veld College in Den Haag. Met de leerlingen ging hij in gesprek over digitale balans.

Presentatie resultaten Challenge #NLmediawijs

Als Netwerk Mediawijsheid werken we aan een Nederland waarin iedereen mediawijs is, of op weg is dat te worden. Ook – en juíst – in tijden van corona is dit belangrijk. Daarom organiseerden we eerder dit jaar de Challenge Nederland Mediawijs 2020. Zes deelnemende initiatieven ontvingen dit voorjaar een stimuleringbijdrage. Zij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan hun projecten, met geweldige resultaten. We interviewden de initiatiefnemers:

(de tekst gaat hieronder verder)

In de media

In de kranten en online was er mooie aandacht voor media & gezondheid en digitale balans. Bijvoorbeeld:

Bedankt!

Aan alle (netwerk)partners en anderen die (online) meededen met de Week van de Mediawijsheid: heel hartelijk dank! Volgend jaar vindt de campagne plaats van 5 t/m 12 november 2021.

Meer lezen over media & gezondheid?

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.