×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 9 juni 2010 | 3x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Hoe mediawijs stem jij?

Het is interessant om eens bij het volgende stil te staan. Eindelijk de Tweede Kamerverkiezingen waar we al maanden naar uitkijken. Ik heb met interesse de toon van de media gevolgd in aanloop van deze verkiezingen.Wanneer we spreken over ‘mediawijsheid’, hebben we het steeds vaker over de technische kant, over mediavaardigheden en veiligheid. Als ik alleen al kijk naar de afgelopen 10 gehonoreerde projecten van Mediawijzer.net, zien we dat er veel aandacht is voor deze technische kant, het kunnen bedienen van een computer voor alle doelgroepen en het kunnen maken van filmpjes en andere media. Ik ben blij met de focus op deze creatieve en technische kant van mediawijsheid. Echter krijg ik tegenwoordig de indruk dat filmpjes kunnen maken, je Hyves kunnen pimpen, je weblog bij kunnen houden en dergelijke de boventoon van mediawijsheid voeren. Hoe media je beeldvorming en de maatschappelijke opinie bepalen en hoe mensen met elkaar omgaan binnen deze media lijkt een stuk minder aandacht te krijgen.

Mediawijsheid en de verkiezingen
Dan is het interessant om eens bij het volgende stil te staan. Morgen is het zover, dan zijn de Tweede Kamerverkiezingen waar we al maanden naar uitkijken. Ik heb met interesse de toon van de media gevolgd in aanloop van deze verkiezingen. Ik ben enigszins verbaasd dat ik binnen het netwerk van Mediawijzer.net zo weinig aandacht heb gezien voor de verkiezingen in relatie tot mediawijsheid. (Als ik iets gemist heb, dan hoor ik dat graag) Je kunt er namelijk zoveel aandacht aan besteden hoe de media worden gebruikt om iets te bereiken, jouw stem binnen halen. Dat deze aandacht er niet/weinig is, heeft vast te maken met de boventoon voor techniek die ik zojuist schetste. Wel is er even aandacht voor de inzet van sociale media door politici, maar hoe interessant het ook is, die impact en bereik is in Nederland nog erg klein. Wat een mooie insteek zou het zijn om Nederland te leren mediawijs naar verkiezingen te kijken. Ik vraag me af of dit wel op scholen gebeurt. Laat ik eens een paar simpele voorbeelden noemen om eens stil bij te staan hoe de media jouw stemkeuze kunnen beïnvloeden.

Het Idols-debat
Kijk eerst maar eens naar alle debatten die op tv zijn. Ik heb er met verbazing naar gekeken hoe hoog het Idols-gehalte is van deze verkiezingen. Het modder gooien, breekpunten benoemen, oneliners smijten en vooral de harde en kille manier van debatteren baart me wel wat zorgen. Naast dat gaan debatten vooral om de beeldvorming, om de 5 minutes of fame en de pitch die je aan de kiezers kunt geven. Debatten gaan niet over inhoud, maar om presentatie van de persoon en de partij en de concurrent in een zo slecht mogelijk daglicht zetten. Daarvoor werken oneliners en de kracht van herhaling. Je boodschap in 1 zin zo vaak mogelijk zenden. Voor nuances en verdieping is geen ruimte. Uiteraard geld voor kranten, radio en internetsites hetzelfde.

Hoe mediawijs stem jij?
Het lijkt me juist eens interessant om af te vragen hoe mediawijs de mensen hun stem uitbrengen. Hoever heb jij je laten leiden en beïnvloeden door alle media-aandacht of heb je werkelijk alle partijprogramma’s doorgespit? We proberen jongeren kritisch naar internetbronnen te laten kijken en vragen te stellen over de betrouwbaarheid, maar doen wij dat zelf ook bij iets als de verkiezingen? Welke vragen stel jij jezelf dan? Zijn er interessante dingen opgevallen die je in dit kader wilt delen? Laat het ons horen!

 

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.