×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 18 februari 2011 | 1802x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Het gebruik van video in de les

Het gebruik van films in het onderwijs is een waardevolle werkvorm, die leraren op verschillende manieren kunnen inzetten in de lespraktijk. We leven in een echte beeldcultuur. Leerlingen zijn sneller verveeld, hebben meer afwisseling nodig en kunnen snel schakelen van de ene bezigheid naar de andere. De educatieve videoportal Leraar24 legt uit wat de meerwaarde is van filmmateriaal binnen het klaslokaal.

Leefwereld van leerlingen
Films passen bij de leefwereld van de leerlingen. Leerlingen begrijpen het concept film en zijn er mee bekend. Vanuit pedagogisch oogpunt is het gebruik van film dus een toegankelijk medium dat een goed beginpunt vormt voor verder verkenning ofwel van de vorm (fictie) of de inhoud van de film.

Inhoudelijk gebruik van film
Een film draagt inhoudelijke kennis over. Zo kun je films inzetten bij (bijna) alle vakken. Dennis Lahey van Movies that matters noemt in het filmpje Film in de klas ook een aantal vakken (maatschappijleer, geschiedenis, levensbeschouwing, biologie) waarin het gebruik van film goed is te realiseren. Ook binnen de kerntaken van burgerschap in het mbo zijn films goed in te passen:

Leerlingen zelf aan de slag met film
Een kenmerk van het huidige onderwijs is dat er wordt geleerd in een zinvolle omgeving, door de koppeling van problemen uit de praktijk aan zelfstudieopdrachten. Een manier om dit te doen is om leerlingen zelf aan de slag te laten gaan met filmmateriaal, om op deze manier hun eigen vaardigheden inzichtelijk te maken en de feedback die ze krijgen vast te leggen. Dit kan dienen als:

  • Bewijslast binnen een portfolio.
  • Als training om hier feedback over te ontvangen.
  • Reflecteren op de eigen handeling en deze bij te sturen.

Leerlingen hebben tijdens het leerproces op de eerste plaats behoefte aan regelmatige beoordeling van hun prestatie en feedback ter ondersteuning of bijsturing van hun inspanningen.

Film als instructiemiddel
Je kunt als leraar door de nieuwe didactische mogelijkheden, die ict bieden die materialen maken die aansluiten bij het eigen onderwijs. Instructie door middel van films biedt een aantal mogelijkheden:

  • Inspelen op individuele verschillen tussen leerlingen. Leerlingen hebben de mogelijkheid om de instructie herhaaldelijk, op eigen tempo en in de eigen tijd te kunnen bekijken.
  • Films kunnen het leren stimuleren. Werken met voorbeelden is al lang bekend als middel om leerstof tot leven te brengen. De tijd die de leraar voorheen aan steeds dezelfde instructie moest besteden, kan nu aan andere onderwijsactiviteiten worden besteed.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.