×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 15 februari 2012 | 105x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Het begint bij de bron

Hoe voorkom je dat vwo-leerlingen hun profielwerkstuk vullen met informatie die ze lukraak van het internet hebben geplukt? Hoe zorg je ervoor dat ze de goede bronnen gebruiken en op de juiste manier? Het project ‘Het Begint bij de bron’ wil leerlingen kennis laten maken met wetenschappelijke bronnen die via open access worden ontsloten en hen leren hoe ze daarmee moeten omgaan. Deze bronnen zijn voor iedereen gratis toegankelijk.

Ontwikkeling project
In dit project wordt een webbased cursus ontwikkeld die in 2 pilots door de doelgroep wordt getest. Versie 1 van de cursus wordt opgenomen in het curriculum van het Pre-University College (pilot 1, april 2012). Dit betreft een specifieke doelgroep: geselecteerde vwo-leerlingen die aan de Universiteit Leiden een tweejarige opleiding volgen naast hun vwo-curriculum. Op basis van hun feedback wordt de eerste versie van de cursus daar waar nodig aangepast.

Vervolgens wordt de cursus aangeboden middels een workshop met begeleiding tijdens het Wetenschapscongres van het Aansluitingsprogramma vwo-wo van de Universiteit Leiden (pilot 2, juni 2012). Dit congres is toegankelijk voor alle vwo-leerlingen in Nederland. Op basis van hun feedback wordt de cursus daar waar nodig weer aangepast en vanaf de zomer 2012 wordt de cursus via internet ontsloten.

Resultaat
De webbased cursus Bronnenwijzer leert VWO- leerlingen hoe je via Open Access gratis gebruik kunt maken van de resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Handig voor werkstukken, zoals het profielwerkstuk op het vwo.

Deelnemende organisaties

Meer informatie
Op de website van Universiteit Leiden is meer informatie te vinden over het door Mediawijzer.net gesubsidieerde project.

Contactpersoon
Drs. Hanny Gijsman
[email protected]

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.