×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 3 april 2013 | 57x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Handboek Goed Doen 2.0 stimuleert positief gebruik van sociale media

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker heeft het nieuwe Handboek Goed Doen 2.0 in ontvangst genomen van Hidde van Koningsveld, jongere van het jaar 2012. Mijn Kind Online en Kennisnet hebben het boek gelanceerd om positief gebruik van sociale media te stimuleren. Het boek laat zien hoe leerlingen in het voortgezet onderwijs een goed doel kunnen steunen met behulp van sociale media. Handboek Goed Doen 2.0 is gratis te downloaden en als hardcopy te koop.

Succesvolle initiatieven van leerlingen
In het handboek worden diverse succesvolle initiatieven belicht van leerlingen die zich met behulp van sociale media hebben ingezet voor een goed doel, zoals:

  • Hidde van Koningsveld, jongere van het jaar 2012, is een inzameling via crowdfunding gestart om zijn film over anorexia bij jongens te maken. Hij wil hiermee leeftijdsgenoten die aan dezelfde ziekte lijden een hart onder de riem steken en inspireren.
  • 150 leerlingen van het UniC in Utrecht zamelden via sociale media geld in om kamelen te kopen voor arme families in Kenia.

Impact van sociale media
Door jongeren te laten zien hoe je sociale media voor een goed doel in kunt zetten, ontdekken zij wat de impact van sociale media is en welke kansen en mogelijkheden ze bieden. Diverse geslaagde projecten komen in het boek aan bod. Bij al deze projecten hebben sociale media een belangrijk rol gespeeld. Deze projecten laten zien dat het leerlingen enorm motiveert om zich voor een ander in te spannen. Ook vergroot het de bewustwording over de mogelijkheden van sociale media.

Kennisnet en Mijn Kind Online vinden dat de nadruk in het onderwijs te veel ligt op veilig gebruik van sociale media. “Het voorkomen van problemen is tot nu toe belangrijker geweest dan het toerusten van leerlingen. Aandacht voor ‘participatie’ en wat dat van leerlingen vraagt, is er nog nauwelijks. We zien het niet alleen als een kans, maar ook een plicht om scholen hierbij te ondersteunen,” aldus medeauteur van het boek Remco Pijpers van Mijn Kind Online.

Handboek boordevol praktische tips
Het handboek geeft leraren praktische tips over hoe je jongeren bewust maakt van de impact en mogelijkheden van sociale netwerken en hoe je zinvol participeert. Zo kunnen leerlingen hun digitale talenten laten zien én uitbouwen. “Het gaat om een belangrijke vaardigheid die de nieuwe generatie nodig heeft: het onderwijs moet de taak oppakken om jonge mensen die vaardigheid bij te brengen. Want wie de kracht van netwerken via internet niet weet te benutten, is niet voldoende toegerust voor burgerschap in de 21e eeuw,” aldus Frank Evers van Kennisnet.

Handboek Goed Doen 2.0 downloaden of bestellen
Het boek is gratis te downloaden. Wil je Handboek Goed Doen 2.0 als hardcopy hebben? Stuur een mail naar [email protected] onder vemelding van ‘Bestelling Handboek Goed Doen 2.0’. Je betaalt €18,50 plus verzendkosten.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.