×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 12 november 2013 | 316x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Online hackersfilm is nep, maar wel dagelijkse realiteit

Je hebt ‘m ongetwijfeld voorbij zien komen afgelopen week; de 100.000 euro hackersfilm. De hacker in het filmpje kraakt in 5 simpele stappen de bankgegevens van argeloze internetgebruikers en verdient daarmee binnen één week 100.000 euro. Het filmpje bleek nep, maar wel 100% realistisch. Geldezels, internetfraude en het kraken van persoonlijke gegevens via onbeveiligde openbare netwerken; het is dagelijkse realiteit.

Afgelopen week bekende Digibewust achter het filmpje te zitten. Digibewust is onderdeel van het programma Digivaardig & Digiveilig, een samenwerkingsverband tussen overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Het programma wordt uitgevoerd door ECP | Platform voor de Informatiesamenleving, kernpartner van Mediawijzer.net.

Shock effect
Met deze video wil Digibewust mensen laten schrikken en ze de ogen openen. “Denken dat internetfraude jou niet overkomt of dat het niet bestaat, is naïef”, zegt Marjolijn Bonthuis, adjunct directeur van Digibewust en initiator van de campagne. “Wij willen de confrontatie aangaan met particulieren en bedrijven, hen even de schrik in de benen jagen. Gewone campagnes over internetveiligheid worden wel opgemerkt, maar brengen niet het echte shock effect teweeg dat nodig is om mensen te laten inzien dat het iedereen kan overkomen. Ook jou.”

Regisseur van het filmpje Martijn de Jong vertelt: “We vertellen niet wat je tegen cybercriminelen en hackers kunt doen, maar we vertellen het juist vanuit het perspectief van een hacker.” De hacker in het filmpje is een acteur. In onderstaand filmpje zie je hoe Digibewust te werk is gegaan:

Veel Nederlanders onderschatten internetcriminaliteit en wanen zich online veilig. “Het tegendeel blijkt waar”, zegt Marjolijn Bonthuis. “Wanneer consumenten en bedrijven zich online naïef beveiligen en slordig met wachtwoorden en persoonlijke gegevens omspringen, is internetfraude kinderlijk eenvoudig voor slimme hackers”.

Positieve reacties
De reactie op de campagne is overwegend positief. Op internet werd de discussie over ‘nep of echt’ door goed journalistiek werk van de NOS, snel ingehaald door de vraag wie er achter de viral zou zitten. Maar uiteindelijk voerden opmerkingen over het belang van bewustwording de boventoon. Tweets van onder ander Alexander Klopping, Dutch Cowboys, het Nationale High Tech Crime Centre en een lovende column van Sjaak Bral in het AD zijn daar voorbeelden van.

Positieve tweets bij viral hackerfilmpje DigiBewust

Positieve tweets bij viral hackerfilmpje DigiBewust

Met de campagne wil Digibewust mensen niet bang, maar juist Alert Online maken én mensen helpen de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen. Want wie de juiste voorzorgsmaatregelen treft, kan veel ellende voorkomen. Dat dit doel is gehaald, bewijzen de eerste internetstatistieken. Bezoekers op de website digibewust.nl kijken naar zowel de film, de claim én de tips.

10 tips tegen hacken
100% internetveiligheid bestaat niet. Internet criminaliteit bestaat, net als criminaliteit op straat. Wie de juiste voorzorgsmaatregelen treft, kan wel veel ellende voorkomen:

  1. Gebruik je gezond verstand
  2. Gebruik sterke wachtwoorden
  3. Houd je computer up-to-date
  4. Bescherm je computer
  5. Bescherm ook je mobiel en tablet
  6. Wees voorzichtig met onbekende bestanden
  7. Reageer nooit op spam
  8. E-mail bewust
  9. Weet bij wie je je gegevens achterlaat
  10. Bedenk goed wat je deelt op internet.

Reageer: welke tips hebben jullie?
Hoe denken jullie over bovenstaande campagne? En hebben jullie zelf nog tips m.b.t. internetveiligheid?

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.