×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 18 september 2013 | 96x bekeken | Leestijd: 7 minuten

Google Glass door de ogen van de gebruiker, de omstanders en de jurist

De recente ontwikkelingen rond Google Glass beloven een structurele verandering op het gebied van communicatie. Fotografe Daphne Channa Horn is één van de 1e Nederlandse Google Glass gebruikers, een voorrecht dat slechts 3 landgenoten is voorbehouden. Op donderdag 12 september demonstreerde zij haar Google Glass in het Museum voor Communicatie in Den Haag. Ook juriste Charlotte Meindersma was aanwezig om uitgebreid te vertellen over de privacyvoorwaarden van Google en Google Glass.

Een verslag van de avond met daarin de meest gestelde vragen, de (juridische) bezwaren en de commerciële en educatieve kansen: Google Glass door de ogen van de gebruiker, de omstanders en de juriste.

Wat is Google Glass eigenlijk?
Daphne: “Het is eigenlijk een draagbare computer. In de rechterbrillenpoot zijn een batterij, ontvanger, microfoon, touchpad en schermpje verborgen. Google Glass is voorlopig nog geen vervanger van andere mobile devices, maar er wordt hard gewerkt aan meer mogelijkheden.”

Google werkt al sinds 1998 aan draagbare computers. De eerste vertoning van Google Glass was in 2011, vanaf april 2014 wordt Glass in de winkels verwacht. Daphne gebruikt haar Glass voor het maken van notities (via dicteren en Evernote), foto’s maken (“Ik ben nu de camera”), bellen (“dat gaat nog niet helemaal soepel, het geluid is niet optimaal en er is maar weinig omgevingsgeluid nodig om een gesprek te verstoren”), versturen van mails, delen van foto’s op sociale netwerken, opzoeken van informatie, routeplanners.

De omstanders: veel vragen over Google Glass
Het kost Daphne weinig moeite om een enthousiaste vrijwilliger te vinden die Glass zelf wil uitproberen. Via een tablet kan de rest van de zaal meekijken met hetgeen de drager op dat moment ziet. Daarna mogen ze vragen stellen:

 • Kun je er mee douchen, zwemmen, skiën?
  Daphne: “In principe kan Glass wel een buitje hebben. Douchen zou ook moeten kunnen. Door het vele dragen en uitlenen is de Glass van Daphne inmiddels licht beschadigd, vanwege de kleine haarscheurtjes lijkt het dus niet verstandig de Glass aan nog meer vocht bloot te stellen.”
 • Kan het schermpje ook aan de linker kant?
  Daphne: “Nog niet, maar dat gaat ongetwijfeld komen. Bij mensen met een lui oog gaat het bijvoorbeeld vaak om het rechter oog. Dan is een scherm op rechts niet handig.”
 • Heb je al getest of je via Google Maps mensen in je omgeving kunt lokaliseren?
  Daphne: “Nog niet getest, maar dat is wel een goed idee. Dat zou inderdaad moeten kunnen.”
 • Doet face recognition het?
  Daphne: “Voorlopig heeft Google de gezichtsherkenning mogelijkheden uitgezet. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat ze dat aanzetten. De volgende vraag is hoe de wetgeving daarmee omgaat.”
 • Hoe weet je zeker dat Google niet meekijkt terwijl je Glass uitstaat?
  Daphne: “Dat weet je niet.”
 • Mogen kinderen Glass dragen?
  Daphne: “Google Glass mag niet gedragen worden onder de 13 jaar.”
 • Geeft Glass je tips op basis van je gedrag? Bijv. Je kijkt op straat om bij elke zwarte Mercedes, gaat Glass je dan tips en advertenties geven over zwarte Mercedessen?
  Daphne: “Nog niet, maar dat gaat zeker komen. Via personal assistant Google Now moet dat zeker mogelijk zijn.”
 • Wat is voor jou het grote voordeel van Glass boven je iPhone?
  Daphne: “Voor mij als fotograaf is het een groot voordeel dat ik veel sneller ben. Ik hoef niet meer eerst mijn iPhone te pakken en de camera in te schakelen. Ik kan heel dichtbij mensen komen zonder dat zij dat merken. Voor Het Parool ben ik als spion op stap gegaan in de PC Hooftstraat in Amsterdam. Ik kon ongemerkt overal naar binnen en alles vastleggen en delen. Er komt een wink-app waarmee je je Glass met ’n knipoog laat weten dat hij een foto moet nemen. Ook wordt er gewerkt aan een remote control. Hiermee kun je onopgemerkt fotograferen.”
 • Wat zijn voor de maatschappij nou grote voordelen? Voor welke branches zie je mogelijkheden?
  Daphne: “Met name in het onderwijs kan Glass een zeer mooie innovatieve toevoeging zijn. Er wordt nu al geëxperimenteerd met Glass in operatiekamers. Op die manier kunnen studenten of collega-specialisten live meekijken door de ogen van de chirurg. Er komen apps die luchtvochtigheid en temperatuur kunnen meten. Straks maak je een foto van je baby, weet je zijn temperatuur en kan je huisarts via Glass meekijken en beslissen wat je moet doen. Maar ook adverteerders kunnen er veel baat bij hebben. Bijvoorbeeld door eyetracking kunnen zij precies ‘lezen’ waar consumenten naar kijken, hoe ze een reclame bekijken en waar hun eerste aandacht naartoe gaat. Dit soort gegevens zijn veel geld waard.”


Lifeloggers: data is the new oil

De gebruiker: Glass kan een eng ding zijn
Na de verwondering rondom de mogelijkheden, wordt het tijd om een kritisch oog te werpen op de Glass. Wat zijn de bezwaren en gevaren?

Daphne: “De Glass kan een eng ding zijn. Glass kan gehackt worden, vreemden kunnen met je meekijken, je hebt minder controle over je gegevens dan bij normaal gebruik van internet, mobile devices en sociale media. Juist daarom wil ik mijn ervaringen met anderen delen. Ik wil de dialoog aangaan om bewustwording te creëren en waar nodig te waarschuwen. Het gaat om vertrouwen. Regelgeving loopt altijd achter op dit soort innovatieve ontwikkelingen, het is dus belangrijk om bewust te zijn van alle mogelijkheden en gevaren. Een organisatie als Vrijbit, hier vanavond ook aanwezig, zet zich in voor onze privacy en waarschuwt voor de gevaren van Glass.”

De juriste: veel losse eindjes
Juridisch gezien heb je te maken met zowel wetgeving als met de voorwaarden van de bedrijven. Charlotte Meindersma (juriste informatierecht) heeft zich uitgebreid verdiept in de privacyvoorwaarden van Google. Dat blijkt nogal een duister gebied te zijn. Er zijn veel zaken niet heel duidelijk en er blijven een hoop vragen onbeantwoord. Door al deze ‘losse eindjes’ raakt de gebruiker verstrikt in het web van Google. Google heeft bijvoorbeeld algemene voorwaarden, aparte voorwaarden voor Glass, maar ook voorwaarden voor Gmail, voor Google+ en al hun andere producten. Als internetgebruiken heb je niet veel keus. We maken gebruik van Google Analytics, van Gmail, YouTube, Google+ en meer.

Foto genomen met Google Glass door Daphne Channa Horn
Foto genomen met Google Glass door Daphne Channa Horn

Wat is er nou precies zo eng aan Google Glass?
Charlotte: “Heimelijk fotograferen is verboden. Je moet altijd duidelijk aangeven dat je een device gebruikt waarmee je kunt fotograferen. Zolang Glass nog erg schaars is, zullen de meeste mensen zich daar niet bewust van zijn. Verder verzamelt Glass alles, je locatie, het weer, wat je fotografeert, met wie je dat deelt, etc. Al deze informatie wordt eigendom van Google. De drager van Glass is zich daar wellicht van bewust, maar hoe zit het met de privacy van de mensen om de drager heen? Zij lopen door het beeld en zijn meteen ook onderdeel van de collectie van gegevens.”

“Iemand anders draagt een Glass met als gevolg dat jij niet meer anoniem kunt zijn”

Ze gaat verder: “Het is heel naïef om te denken dat je niks te verbergen hebt. Nu heb je dat misschien niet, maar later misschien wel. En dan kun je niet meer terug. Door de hoeveelheid informatie die bekend is én gecombineerd kan worden (denk aan de gegevens van je ov-chipkaart) sta je makkelijker onder verdenking. Iemand anders draagt een Glass met als gevolg dat jij niet meer anoniem kunt zijn. “

Wat kunnen we doen tegen de komst van Google Glass?
Charlotte: “Niks. De lobbygroep is heel groot. Wat we wél kunnen doen is ons inzetten voor goede wetten en regels. Ik verwacht rond 2018 een aanpassing in de privacywetgeving. Dat duurt dus nog wel even. Mijn voorkeur? Alles verbieden en vervolgens per issue bekijken wat de mogelijkheden zijn en welke wetgeving daarbij hoort. Helaas werkt ons systeem te traag om goede regels te kunnen bieden vanaf het 1e moment dat daar behoefte aan is.”

Na het verhaal van Charlotte heeft Daphne nog één brandende vraag: “Mag Google mijn foto’s herpubliceren?” Het antwoord is volmondig ja. En het bleef nog lang onrustig in het café van het Museum voor Communicatie.

Meer weten?

Wat denk jij?
Wat betekent Google Glass voor mediamakers? Zie jij kansen of gevaren?

Reacties 1

 1. Micky Devente

  “Nieuwe technologie geeft ons de mogelijkheid om ons leven in elk detail vast te leggen, waardoor het virtuele en reële door elkaar heen gaan lopen. Wordt de mens steeds meer een machine?”

  Tegenlicht gaat in de aflevering van de ‘TechMens’ op verkenning en kijkt door het oog van de camera vooruit naar reëel en virtueel en onderzoekt hoe mens en machine geleidelijk in elkaar overlopen. Ook Daphne Channa Horn komt hier met haar Google Glass in voor. Bekijk de aflevering op de website van Tegenlicht.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.