×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 6 april 2010 | 3x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Google wil privacy van Buzz verbeteren

Mensen die Google Buzz gebruiken, moeten hun privacyinstellingen opnieuw bevestigen. Als ze Buzz starten, krijgen ze een scherm te zien van de mensen die ze volgen en het verzoek om de instellingen van Buzz te bevestigen. Wie Buzz voor de eerste keer gebruikt, krijgt van Google een lijstje met mensen die ze zouden kunnen gaan volgen.Google Buzz is een dienst waarmee internetgebruikers in korte berichtjes kunnen laten weten wat ze aan het doen zijn en waar ze zijn. Toen Buzz begin februari werd gelanceerd, maakte Google alle contacten van Gmail-gebruikers openbaar. Dat leverde veel kritiek op omdat gebruikers vonden dat hun privacy geschonden werd. Tot de lancering van Buzz golden e-mail en de bijbehorende contacten als privé. Google heeft zich de kritiek aangetrokken en de instellingen voor Buzz aangepast.

Deze tweede aanpassing biedt gebruikers de mogelijkheid om precies in te stellen welke gegevens openbaar worden en welke andere diensten zoals Picasa (foto’s), Google Reader en Twitter ze aan Buzz willen koppelen.Steeds meer bedrijven zijn trouwens bezig met het koppelen van gegevens die mensen op sociale netwerken openbaar hebben gemaakt aan gegevens uit andere databases, zoals telefoonboeken en gegevens over inkomen en woningen. Die combinaties van gegevens uit verschillende bronnen leveren zeer gedetailleerde profielen op.

In Nederland koppelen sites 123people.nl en DeTelefoongids.nl koppelen nu profielgegevens van sociale netwerken met telefoonnummers. 123people doorzoekt onder meer Facebook, MySpace, LinkedIn, Xing en Wikipedia-profielen. Via de database van DeTelefoongids.nl worden nu ook telefoonnummers getoond die mogelijk behoren tot de gezochte persoon.

In de Verenigde Staten is onlangs de nieuwe personenzoeker Spokeo gelanceerd. Deze site combineert ook gegevens van verschillende netwerksites met andere databases zoals marktonderzoeken, demografische onderzoeken en gegevens over de huizenmarkt. Ook credit ratings worden opgenomen. Spokeo legt ook verbanden tussen (mogelijke) familieleden. Bij sommige zoekopdrachten kun je zien wie familie van wie is, wat iemands huis waard is en wat zijn of haar inkomen is.

Privacydeskundigen zijn kritisch over sites als Spokeo omdat ze gegevens combineren die weliswaar via openbare bronnen te vinden zijn, maar die door de personen die het betreft niet zo gepubliceerd zijn.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.