×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 23 maart 2010 | 5x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Google staakt eenzijdig censuur in China

Google stopt met censuur in China, door al het verkeer op zijn Chinese site Google.cn om te leiden naar zijn site in Hong Kong. Die voormalige Britse kolonie heeft een status aparte.De berichten dat Google vandaag een volgende stap zou nemen in het conflict met de Chinese overheid blijken dus waar. De Amerikaanse zoekmachine censureert niet langer de zoekresultaten voor Chinese gebruikers. Alleen doet het dat niet door zich in China niet te houden aan de wettelijk verplichte staatscensuur. Het wijkt letterlijk en figuurlijk uit naar Hong Kong.

Die Speciale Bestuurlijke Regio hoort weliswaar bij China, maar heeft autonomie. Het valt dus niet onder de wetten van de Chinese communistische regering. Die status aparte is te danken aan het feit dat Hong Kong jarenlang een Britse kroonkolonie is geweest, die uiteindelijk onder allerlei voorwaarden is overgedragen – maar dus niet geheel – aan China.

Google meldt de omleiding van het zoekverkeer op zijn blog. “We zijn vandaag gestopt met het censureren van onze zoekdiensten – Google Search, Google News en Google Images – op Google.cn. Gebruikers die Google.cn bezoeken worden nu omgeleid naar Google.com.hk, waar we ongecensureerde zoekdiensten bieden in vereenvoudigd Chinees, speciaal ontworpen voor gebruikers op het vasteland van China en bezorgd via onze servers in Hong Kong”, meldt hoofdjurist David Drummond.

“Gebruikers in Hong Kong blijven gewoon hun bestaande ongecensureerde zoekdienst in traditioneel Chinees ontvangen, ook vanaf Google.com.hk.” De omleiding van al het zoekverkeer vanuit China naar de oud-kroonkolonie zorgt wel voor extra belasting. “Vanwege de toegenomen belasting op onze Hong Kong-servers en de gecompliceerde aard van deze wijzigingen kunnen gebruikers wel enige vertraging ondervinden in die dienst, of kunnen sommige producten tijdelijk niet toegankelijk zijn terwijl we alles overschakelen.”

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.