×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 24 september 2010 | 5x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Google maakt censuur inzichtelijk

Groot-Brittannië en Frankrijk vragen Google, vergeleken met andere Europese landen, vaak om informatie. Wat betreft het aantal verzoeken om resultaten te verwijderen scoort Duitsland opmerkelijk hoog. Dat blijkt uit een onlangs gelanceerde service van de zoekgigant, Google Transparency, waarmee Google hoopt de censuur op internet transparanter te maken.

De service geeft inzicht in wanneer en hoe lang diensten van het bedrijf geblokkeerd zijn geweest. Bovendien is te zien welke landen hoe vaak verzoeken om zoekresultaten te verwijderen en hoe vaak overheden informatie van Google opvragen, dat schrijft het bedrijf in een blog.

Europa

In de eerste helft van 2010 vroeg de Britse overheid Google 1343 keer om informatie. Frankrijk deed dit 1017 keer, Duitsland volgt met 668 verzoeken. Landen als India (1430), Brazilië (2435) en de Verenigde Staten (4287) staan nog boven de Europese landen. China is niet meegenomen in de lijst.

Nederland wilde in de periode geen een keer informatie hebben van Google. Minder dan tien keer werd gevraagd een zoekresultaat te verwijderen.

Duitsland scoort wat betreft het aantal verzoeken tot verwijdering in Europa het hoogst met 124 verzoeken. Daarmee staat het land maar net achter de VS met 128 aanvragen tot verwijdering. Brazilië (398) is de absolute ‘nummer 1’.

Blokkades

Verder is in een grafiek te zien dat bijvoorbeeld Pakistan in mei 2010 videowebsite Youtube blokkeerde. De dienst moet het voor gebruikers duidelijk maken waarom en wanneer bepaalde diensten niet werken.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.