×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
zaterdag 6 juni 2009 | 9x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Gevonden op Flickr

Adam Curry boos op weekblad Privé.Adam Curry is boos op het weekblad Privé. Het blad heeft een foto van hem gepubliceerd zonder toestemming. De krant had deze foto op Flickr gevonden.

Flickr is een fotosite waar iedereen foto’s kan publiceren. Voor een weekblad of een krant is het een openbare bron. Je zou kunnen zeggen dat Adam Curry, die in het nieuws is omdat hij wil scheiden van zijn vrouw Patricia Paay, niks op Flickr moet zetten als hij niet wil dat de foto’s gebruikt worden.

Maar zo werkt het niet. Adam Curry, voormalig dj van MTV en internetondernemer, vindt het niet erg dat zijn foto’s gezien worden. Ze mogen ook door anderen gebruikt worden, maar dan wel onder zijn voorwaarden. Curry heeft zijn foto’s voorzien van een licentie. Deze licentie zegt dat anderen zijn foto’s mogen publiceren als ze er geen geld mee willen verdienen en als ze hun eigen werk onder dezelfde licentie publiceren.

Dat doet Privé niet. Het blad heeft als doel winst maken. De uitgever van Privé wil zoveel mogelijk tijdschriften verkopen en zoveel mogelijk bezoekers op de website. Die zorgen ervoor dat er geld binnenkomt en van dat geld kunnen dan weer journalisten en fotografen betaald worden.

Adam Curry eist nu 5.000 euro van Privé. Het is niet de eerste keer dat een foto van Adam Curry zonder zijn toestemming wordt gebruikt. In 2006 publiceerde Weekend een foto zonder toestemming en bronvermelding. De rechter bepaalde toen dat het roddelblad zich aan de licentie van Curry had moeten houden.

Foto: Rosana Prada / Flickr cc

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.