×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 19 mei 2011 | 177x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Gegevens WhatsApp makkelijk onthuld

De 06-nummers en berichten van WhatsApp-gebruikers zijn makkelijk te achterhalen. Het lijkt alsof de app gebruik maakt van het beveiligde https gebruikt, maar het tegenovergestelde blijkt waar. Dat vertelde een bron aan Webwereld.nl.

Onbeveiligde poort
Https wordt gebruikt als een beveiligde poort. Denk bijvoorbeeld aan internetbankieren. In browsers verschijnt dan automatisch https in de url zodra wordt gevraagd om privégegevens. Volgens de bron van Webwereld leek dat in eerste instantie ook het geval bij WhatsApp, maar na nader onderzoek bleek dat gegevens niet werden gecodeerd. Webwereld kon het lek controleren en had de mogelijkheid zelf gegevens te achterhalen. Op een vrij eenvoudige manier waren het telefoonnummer van de gebruiker en het nummer van de persoon te achterhalen aan wie het bericht werd gestuurd. Ook zouden gebruikers een makkelijk prooi zijn zodra zij op openbare netwerken zitten, zoals in de trein. Dan zouden zelfs de berichten kunnen worden gelezen.

WhatsApp op onderzoek uit
Volgens Webwereld gaat WhatsApp op onderzoek uit naar het lek. Ook zou de organisatie aan WhatsApp laten weten dat het bedrijf “sterk gelooft in privacy en vrijheid van haar gebruikers”. WhatsApp laat verdere commentaar achterwege. Aan de ontdekker van het probleem geeft de organisatie aan dat het vertrouwt op onderliggende netwerken voor encryptie. Naar eigen zeggen zou het coderen van data niet nodig zijn, omdat het bedrijf zelf geen contactgegevens of gesprekken opslaat.

WhatsApp
WhatsApp is een applicatie voor smartphones waarmee gebruikers berichten naar elkaar te sturen. Het is een zeer goedkoop alternatief voor het duurdere sms’en. Waar men voor een sms per stuk betaalt, betaalt men voor WhatsApp soms niets of een kleine vergoeding voor het aankopen van de app. Zo kost de app in de App Store €0,79.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.