×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 12 april 2012 | 5x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Foto-expositie “(UN)REAL?!” geopend

In het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is op woensdag 11 april de foto-expositie “(UN)REAL?!” geopend. De tentoonstelling is voortgekomen uit een samenwerking tussen leerlingen en docenten van het A. Roland Holst College in Hilversum en educatoren van Beeld en Geluid. In dit project stond het kritisch bekijken en bewerken van beelden centraal. De resultaten van dit project zijn dit voorjaar gratis te bezichtigen in de centrale hal van Beeld en Geluid.

Wat is waar?
We worden dagelijks geconfronteerd met allerlei verschillende beelden. Posters, reclames op tv, internet: waar je ook kijkt, je ziet van alles. Maar welke beelden zijn er nou echt? Dat is tegenwoordig een lastige vraag, want ‘een model slank photoshoppen’ lijkt zo gewoon. Wat is nou echt en wat niet in deze digitale wereld? De afgelopen tijd hebben 28 brugklasleerlingen van het A. Roland Holst College zich verdiept in deze vraag.

Expositie
Dit project heeft geresulteerd in een prachtige expositie met foto’s waarop de leerlingen hun onderzoeksresultaat tonen. De leerlingen startten afgelopen februari door kritisch te kijken naar verschillende foto’s en filmpjes. Steeds werd dezelfde vraag gesteld: ‘Is wat je ziet echt of niet echt?’ Het antwoord daarop is moeilijk. Zo kennen we de maker vaak niet en ook de technieken die gebruikt worden, zijn soms onbekend. Uiteindelijk hebben de leerlingen deze vraag ook gesteld bij beelden van hun persoonlijke interesses. Er ontstonden nieuwe ideeën. Vervolgens hebben ze met een eigen thema zaken verbeeld, van gemanipuleerde landschappen tot opgepoetst voedsel voor reclame.

Opening expositie
De expositie werd geopend door Martine Verstraete, werkzaam op de afdeling Onderwijs van Beeld en Geluid. De samenwerking met het A. Roland Holst College is belangrijk, vertelde ze. Beeld en Geluid ontwikkelt namelijk veel onderwijsproducten. “Het is zinloos om alleen projecten te verzinnen achter een bureau, zonder feeling te houden met het klaslokaal: de leerlingen en docenten.”

Mediawijs
De centrale vraag aan de leerlingen en het publiek deze middag was: “kijk je nu, na dit project, anders naar beelden in de media?” De leerlingen Anne-Maartje, Amber en Sander vertelden hierover voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling. Anne-Maartje vertelt dat ze er wel anders naar is gaan kijken: “Je kijkt anders naar reclames, billboards of websites en of een model bijvoorbeeld dunner is gemaakt.” Amber zegt hierover: “Ik kijk er wel anders naar, maar je komt er niet altijd achter of iets echt is of niet.” Sander voegt hieraan toe: “Ik verdiep me nu wel meer in reclames, dat deed ik eerst niet.”

De expositie is vanaf vandaag gratis te bezichtigen in de centrale hal van Beeld en Geluid. Voor meer informatie kunt u kijken op www.beeldengeluid.nl.


Foto: Myrthe en haar onderzoeksresultaat, de ontdekking van een ‘Dalschildmatie’, een nieuw diersoort!

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.