×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 6 februari 2013 | 432x bekeken | Leestijd: 3 minuten

Focus! over sociale media als de grote afleider

Hoe krijg je als docent of ouder de juiste aandacht van jongeren in een leven vol verbondenheid door middelen zoals smartphones en social media? In het boek ‘Focus! over sociale media als de grote afleider’ geeft Justine Pardoen antwoord op die vraag. Het boek zet aan tot nadenken over focus in een wereld van smartphones en social media. Focus! staat boordevol tips en oplossingen.

Focussen in een wereld van smartphones en social media
‘Focus! over sociale media als de grote afleider’ behandelt een actueel probleem dat steeds nijpender lijkt te worden. Smartphones en sociale media zorgen bij jongeren voor veel afleiding. Zowel op school als in de rest van het dagelijkse leven. Dit blijkt volgens Pardoen uit het toenemend aantal vragen hierover op ouderavonden, forums en websites. Regels stellen werkt niet. Zeggen dat je kind zich anders moet gedragen ook niet. Pardoen: “Je moet het slimmer doen! Namelijk door een gesprek op gang te brengen. Dat kan, mits je de juiste vragen stelt. Zó leer je je kind focussen.”


De strijd om aandacht

Marie-Elle van der Weij, docent op een ROC en moeder van 2 pubers, worstelde ook met de vraag hoe ze beter de aandacht kan krijgen van haar leerlingen en kinderen. Zij vond het antwoord op die vraag uiteindelijk in ‘Focus!’. Van der Weij: “Er is langzaamaan een stille, onbenoembare ‘strijd’ binnengeslopen in het leslokaal. Gelukkig niet tussen mij en de studenten. Maar wel een strijd om de aandacht. Het gaat om de smartphones met toegang tot social media waardoor kinderen voortdurend worden afgeleid.

Mijn kant van de zaak is helder. Ik wil aandacht. Ik wil iets overdragen: kennis, instructie of belangstelling voor een thema. Ik verwacht dat leerlingen luisteren, en daarna reageren. Mijn probleem is dat ik die aandacht niet meer krijg. Het issue gaat echter veel dieper dan mijn eenzame strijd om aandacht in de klas. Het gaat om wat er fundamenteel verandert voor deze jonge generatie zelf. De buitenwereld in je hand is namelijk een gegeven geworden. En dan bedoel ik ook breder: niet alleen als leerling in de klas, maar ook als mens buiten school. Wat betekent het voor de ontwikkeling op school, voor het ‘leren’?”

Jongeren voorbereiden op een ‘hyperconnected’ leven

Van der Weij: “In onderwijsland gaat het nog steeds over (nog meer) vernieuwingen, bezuinigingen en wanbeleid. Terwijl we ons, als onderwijsverantwoordelijken, eerst de vraag moeten stellen: hoe bereiden wij jongeren voor op een ‘hyperconnected’ leven?
Pardoen brengt het probleem zeer helder in kaart. Het is een feest van herkenning voor mij als docent. Maar zeker ook als moeder van 2 pubers. Zij legt uit waarom het ‘connected’ zijn zo’n sterke aantrekkingskracht heeft voor iedereen. Vooral voor pubers en adolescenten. En dit gaat een stuk verder dan wat wij als docent ‘afleiding’ noemen.”

Urgentie in de vraag om aandacht

Van der Weij: “Dit boek is voor mij een eye opener. Er zit ook een waarschuwing in. Mijn motivatie om aandacht te vragen voor dit probleem is veranderd naar het eisen van aandacht. Er zit urgentie in. De kracht van Focus! zit dus eveneens in het pleidooi voor aandacht voor dit probleem. Maar ook biedt Focus! oplossingen. En die variëren van redelijk eenvoudige, zeer praktische tips voor ouders, docenten en de studenten zelf tot een logisch klinkende, maar behoorlijk ingrijpende stap: communiceren! Gebruikers van het moeten krijgen in de manier waarop het ‘connected’ zijn ingrijpt in alle aspecten van het leven. En door inzicht, verkregen door erover na te denken en te praten met anderen, kun je ermee leren omgaan. Ofwel je leven weer onder controle krijgen.

Pardoen geeft aan dat het stellen van ‘Echte Vragen’ een manier is om met elkaar in gesprek te gaan en te reflecteren op wat de social media met je doen. Echte Vragen zijn open vragen waarop niemand het antwoord heeft en die je dwingen na te denken over een mogelijk antwoord. Zo leer je je kind focussen.”

Pay with a tweet: eerste hoofdstuk gratis

Nieuwsgierig? Het eerste hoofdstuk is gratis te downloaden als e-boek door te betalen met een tweet. 


Bestellen

Focus! is te bestellen bij de uitgever voor €14,95.

Bestel Focus! over sociale media als de grote afleider

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.