×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 27 januari 2011 | 11x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Facebook verwerkt teksten van vrienden in reclame

Facebook gaat binnenkort een nieuwe online reclamevorm introduceren. Het sociale netwerk biedt adverteerders de mogelijkheid om gebruikers advertenties te tonen met foto’s en teksten van hun vrienden erin verwerkt.Dit meldden verschillende Amerikaanse businessites. In de nieuwe formule mag een adverteerder iemands foto gebruiken om zijn eigen profiel te promoten. Wanneer een gebruiker bijvoorbeeld de pagina van Starbucks bezoekt, kan een foto van een vriend in beeld verschijnen, die eerder fan van de pagina is geworden.

Ook kan de betreffende vriend via Facebook hebben ingecheckt bij een vestiging van de firma of een app hebben gedownload op diens profiel.

Of de geportretteerde gebruiker voor de plaatsing van advertenties toestemming geeft, is niet aan de orde: Facebook laat een melding hierover achterwege en biedt ook geen optie binnen het persoonlijk profiel om er niet aan mee te doen. Evenmin krijgt de afgebeelde persoon een vergoeding: de adverteerder betaalt slechts aan Facebook voor deze dienst.

Geen privacyregeling
Er schuilt nog geen intelligent systeem achter de reclamevorm: de advertentie houdt momenteel niet rekening met de inhoud van de post, waardoor iemand die een bedrijf zegt te haten ook in een advertentie kan worden opgenomen.

Momenteel kan een aantal adverteerders wereldwijd de nieuwe advertentiemogelijkheden inzetten. Binnen enkele weken is de reclamevorm voor alle adverteerders beschikbaar.

Hyves
Hyves maakt al drie jaar gebruik van een vergelijkbaar advertentiesysteem. Hyves laat weten dat dit systeem volledig conform de Nederlandse privacywetgeving is.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.