×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 4 maart 2010 | 3x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Facebook kan carrière negatief beïnvloeden

Werkzoekenden doen er goed aan hun Facebook-pagina, en dan met name de foto’s, eens kritisch te bekijken. Werkgevers blijken deze online profielen namelijk minstens zo belangrijk te vinden als een CV of een sollicitatiegesprek. Zeven op de tien bazen geeft dan ook toe toekomstige werknemers online te checken, zo blijkt uit onderzoek van Microsoft waaruit de Britse krant The Telegraph citeert. Als meest voorkomende afknappers worden aanstootgevende foto’s, verkeerd taalgebruik en klachten over werk genoemd.

De studie wees verder uit dat zo’n 70 procent van de werkgevers kandidaten ook daadwerkelijk afwijst om hun online gedrag. Andersom werkt het echter hetzelfde: mensen met een sterk digitaal imago worden juist eerder aangenomen.

“Je online reputatie is niet iets om bang voor te zijn”, vindt Peter Cullen van Microsoft. “Maar het is wel iets dat proactief bijgehouden moet worden. In deze tijd is het essentieel dat webgebruikers een reputatie cultiveren waarvan ze in theorie willen dat hun werkgever het ziet.”

“Mensen moeten er gewoon voor zorgen dat ze deze bronnen in hun voordeel gebruiken”, meent Farhan Yasin, online recruiter bij Careerbuilder, die tegelijkertijd waarschuwt dat mensen die eenmaal een baan hebben, ook niet op hun lauweren moeten rusten.

Uit een eigen onderzoek zou namelijk naar voren gekomen zijn dat ruim een kwart van de werkgevers (28 procent) medewerkers ook wel eens ontslagen heeft om hetgeen op sociale netwerksites gevonden werd. “Veel werknemers nemen dan stelling tegen het team door online negatieve boodschappen achter te laten over het bedrijf of een collega”, aldus Yasin.

Aan het onderzoek van Microsoft hebben HR-managers van de 100 grootste bedrijven uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Amerika deelgenomen.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.