×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 19 november 2013 | 52x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Expertsessie Jongeren, tv en sociale media

Moet je als mediamaker jongeren voorbereiden op een plekje in de spotlights? Heb je als mediamaker verantwoordelijkheid als het op sociale media los gaat over jouw tv-programma? Tijdens het Mediapark Jaarcongres eerder dit jaar legden wij deze vragen al neer bij mediamakers. Op 21 november gaan wij tijdens een expertsessie verder op zoek naar antwoorden.

De expertsessie ‘Jongeren, tv en sociale media’ kondigden wij al aan tijdens onze lunchsessie op het Mediapark Jaarcongres. De tijd was toen te kort om de discussie die ontstond te voeren. Logisch, omdat er vanuit verschillende, professionele werelden naar de combinatie tv, jongeren en sociale media wordt gekeken.

Werelden bij elkaar brengen
Mediamakers, crossmedia-specialisten, adverteerders en sociologen richten zich allemaal op jongeren. Tijdens de expertsessie brengen wij die verschillende werelden- maar met dezelfde doelgroep- bij elkaar. Om kennis en ervaring te delen, antwoorden te formuleren en een (al dan niet gezamenlijk gedragen) visie te ontwikkelen.

Wij richten ons hierbij op jongeren van 10-18 jaar. Waarbij wij op zoek gaan naar de verantwoordelijk van mediamakers die zich op die doelgroep richten.

Programma expertsessie
Mediawijzer.net heeft een inventarisatie gemaakt van de verschillende onderzoeken naar

  • het gebruik van sociale media;
  • de ontwikkeling van het mediagedrag van jongeren;
  • de trends op het gebied van second- en multiscreens.

De resultaten zijn het startpunt van het programma. We zijn benieuwd naar de visie van experts, vooral omdat onderzoeken elkaar nog wel eens tegen spreken.

Hierna interviewt gespreksleider Kim Coppes Marc Adriani van BNN en Indira Reynaert. Jongerenomroep BNN zendt begin volgend jaar De School uit, waarin jongeren de hoofdrol spelen. Adriani zal ingaan op de keuzes die BNN hierbij maakte en de wijze waarop jongeren, ouderen en leraren begeleid worden.

Indira Reynaert observeert en analyseert crossmediale ontwikkelingen sinds 2005. Zij is als adviseur betrokken bij tv-programma’s waar jongeren een grote rol in spelen.

Op basis van twee cases en ons onderzoek voeren de experts een discussie over de vraag welke verantwoordelijkheid mediamakers hebben, hoe ze omgaan met die verantwoordelijkheid en of er iets moet veranderen. En als er iets zou moeten veranderen, hoe pakken we dat dan aan?

Uitgebreid verslag
Het resultaat van de expertsessie is een uitgebreid verslag, met zo veel mogelijk praktische handvatten en suggesties voor mediamakers die programma’s voor jongeren maken. De aankomende tijd zullen we op Mediawijzer.net verschillende resultaten uitlichten in de vorm van een blogartikel. Het volledige verslag is in januari 2014 op deze website te vinden.

Update
» Lees hier de samenvatting van de expertessie: Mediamakers over social TV en jongeren.
» Bekijk hier een overzicht van de onderzoeken op het gebied van social TV.
» Bekijk hier twee cases over de impact van een tv-programma op jongeren.
» Lees hier meer over het onderzoek online risicogedrag van jongeren.
» Lees hier over De School, aflevering 1: eerste indruk op Twitter.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.