×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 4 april 2012 | 42x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Scholen geven MediaMasters rapportcijfer 7,6

416 deelnemende scholen aan MediaMasters 2011 geven het ervaringsspel MediaMasters 2011 een 7,6. Dat blijkt uit een evaluatierapport van Mediawijzer.net dat nu te downloaden is. De evaluatie werd gepresenteerd tijdens het Nationaal Mediawijsheid Congres in Ede op woensdag 28 maart 2012.

Hieronder staan de belangrijkste bevindingen uit de evaluatie ‘Terugblik: Week van de Mediawijsheid en MediaMasters 2011’ (pdf).


Scholen
De gegevens in deze samenvatting zijn gebaseerd op 416 ingevulde vragenlijsten door deelnemende klassen:

 • 88% van de scholen deed mee aan MediaMasters omdat het een goede manier is om met mediawijsheid in de klas om te gaan.
 • 25% vond MediaMasters goed passen binnen het lesprogramma van hun school.
 • 20% vond de trailer van MediaMasters intrigerend.
 • De respondenten geven de spelonderdelen gemiddeld een ruim voldoende.
 • Het onderdeel “De filmpjes (met kijkjes achter de schermen en John F. de Fries verhaallijn)” was het meest succesvol en werd beoordeeld met een 8,6.
 • Op de vraag in hoeverre onderstaande leerdoelen zijn bereikt, is er erg hoog gescoord, er is geen enkel leerdoel met een onvoldoende becijferd. Het leerdoel “Bewustzijn creëren van de invloed van media‟ heeft gemiddeld het hoogste cijfer met een 4,5 op een schaal van 1 tot 5, waarvan 57,4% zelfs voor de optie „zeker wel‟ koos.
 • Het laagste cijfer is een 4,0 bij de leerdoelen „Leren hoe je op een positieve en creatieve manier zelf media inzet en participeert in de uitwisseling van media met anderen‟ en „Bewust zijn van de waarde van burgerrechten als privacy, vrijheid van meningsuiting en morele kwesties als online respect en tolerantie‟.Evaluatie MediaMasters 2011 door scholen
  Afbeelding 1: Scholen – Wat was voor u/uw school reden om u in te schrijven voor MediaMasters? (Bij deze vraag waren meerdere antwoorden mogelijk, het totaal percentage overstijgt daarom 100%)

Bibliotheken

De gegevens in deze samenvatting zijn gebaseerd op 81 ingevulde vragenlijsten door bibliotheken:

 • 64% van de bibliotheken deed mee aan MediaMasters omdat het past binnen het aanbod van de bibliotheek.
 • 74% ziet het als een mooie gelegenheid om te starten met activiteiten rondom het thema mediawijsheid.
 • Het gemiddelde cijfer van de bibliotheekopdracht was een 6,6. Het merendeel van de respondenten (38,8%) gaf een 7 en 22,4% gaf zelfs een 8. Verder gaf 12,2% van de respondenten een 5 en 26,5% een 6.

Evaluatie MediaMasters 2011 door bibliotheken
Afbeelding 2: Rapportcijfer voor MediaMasters 2011 door bibliotheken

Nationaal Mediacoaches
Gegevens zijn gebaseerd op 41 ingevulde enquêtes:

 • Het gemiddelde cijfer van de respondenten van MediaMasters 2011 was een 7,6. Het merendeel van de respondenten (43,3%) gaf een 8 en 3,3% gaf zelfs een 10. Het laagst gegeven cijfer is een 5 (6,7%).
 • De trailer (promotiefilm MediaMasters) werd beoordeeld met een 8,2.
 • De meerderheid van de respondenten (62,1%) gaf aan dat ze niet genoeg betrokken werden bij MediaMasters 2011. Reden hiervoor was dat ze van te voren niet goed wisten wat van hen werd verwacht. Ook konden ze als MediaCoach het spel vooraf niet bekijken. Daarnaast gaven ze aan dat ze weinig inbreng hadden.Evaluatie MediaMasters 2011 door mediacoaches
  Afbeelding 3: Rapportcijfer voor MediaMasters 2011 door mediacoaches

  Vooruitblik Campagne 2012
  Van 23 tot en met 30 november 2012 organiseert Mediawijzer.net voor de derde maal de Week van de Mediawijsheid, een landelijke campagneweek gericht op het mediawijzer maken van jongeren tussen de 10 en 14 jaar samen met hun ouders/opvoeders. Ook dit jaar maakt MediaMasters een belangrijk onderdeel uit van de campagne. Het spel richt zich op leerlingen uit de bovenbouw van het primair onderwijs: groep 7 en 8. Momenteel wordt de campagne druk voorbereid. Volg de ontwikkelingen op de website van Week van de Mediawijsheid.

  Download de evaluatie ‘Terugblik: Week van de Mediawijsheid en MediaMasters 2011’ (pdf)

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.