×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 24 september 2010 | 3x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Europarlement wil individuele downloader aanpakken

Het Europarlement heeft ingestemd met een rapport dat aanstuurt op een harde lijn op het gebied van het beschermen van intellectueel eigendom. Daarmee vragen de politici de Commissie bijvoorbeeld stevig in te zetten op het bestrijden van het uitwisselen van muziek, films en games. Inzet van de discussie is het rapport van Europarlementariër Marielle Gallo dat zich richt op de bescherming van internationaal eigendom.

Al is het in lijn met het gedachtengoed voor het handelsverdrag ACTA dat in achterkamertjes de oplossing voor piraterij moet bieden, toch staat deze stap van het parlement op zichzelf.

Achter de feiten aanlopen

D66-europolitica Marietje Schaake reageert zwaar teleurgesteld: “Het probleem van het rapport is dat het zich ingraaft in een verouderd systeem”, vertelt ze aan NU.nl. “Het maakt opnieuw geen onderscheid tussen de online wereld en de wereld van namaak. Nepmedicijnen en muziek zitten weer op één hoop.”

“Individuele internetgebruikers, die iets downloaden voor eigen gebruik en zonder enig commercieel doel, strafbaar stellen is een disproportionele maatregel. Een 15-jarige die een liedje overneemt van het internet kan je niet op dezelfde manier criminaliseren als een professionele vervalser die de markt verstoort met namaakspullen,” zegt Emine Boskurt, Europarlementariër voor de PvdA.

Voorliegen

Voor Schaake is het storend dat in haar ogen er fouten in het rapport zitten. “Het ergste is dat het iedereen voorliegt, want het suggereert dat kunstenaars en zangers meer geld krijgen. Het is al eerder gebleken dat het [hardere beleid] niet handhaafbaar is.”

De PvdA wil het vooral over een andere boeg gooien door te zoeken naar alternatieve financiering. “Het is aan de entertainmentindustrie om het legale online aanbod snel en drastisch te vergroten. Bovendien moeten de inbreuken bij de aanbieder worden aangepakt in plaats van de gebruiker af te straffen”, meent Boskurt.

Tegenstrijdig

Of het rapport veel zal opleveren is nog maar de vraag. D66, samen met VVD lid van de Liberale ALDE-fractie, verwijst fijntjes naar de digitale agenda van eurocommissaris Kroes (VVD). “Die heeft juist heel andere plannen en daar zullen we de commissie zeker aan herinneren”, stelt Schaake.

PvdA en D66 merken beiden op dat het parlement eerder fel gekant was tegen de Franse “three strikes wet”, die burgers het recht op internet kan ontzeggen bij herhaalde overtredingen. Dat nu uitgerekend de politieke stroming van Sarkozy dit door het parlement wist te loodsen vinden ze dan ook wrang.

Verdeelde fractie

Volgens VDD-europarlementariër Toine Manders hebben D66 en PvdA het bij het verkeerde eind. Hij was bij het rapport betrokken en heeft daarop ook amendementen ingediend. “Het afsluiten van internet hoort niet tot de mogelijkheden”, zegt hij dan ook in een reactie. “Er is dus geen sprake van Franse toestanden.”

Voor hem is het wel belangrijk dat de intellectuele eigendommen goed worden beschermd. “Het begint bij immateriële zaken als intellectueel eigendom en eindigt bij materiële zaken. Dan mag je ook een fiets lenen”, stelt hij dan ook. “Er moet wel iets gebeuren.”

Dat er verdeeldheid is in de Liberale-fractie komt volgens Manders door Schaake. “Ze heeft wel gezorgd voor verwarring, waardoor er afwijkend stemgedrag was en het originele er toch door is gekomen”, verzucht hij. “Er was een mogelijkheid een gebalanceerd voorstel te doen.”

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.