×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 26 januari 2012 | 178x bekeken | Leestijd: 1 minuut

EU-wet beschermt online privacy burgers

De Europese Commissie heeft op 25 januari 2012 een nieuwe privacywet gepresenteerd. Hiermee worden de oude EU-regels van databescherming uit 1995 herzien. De nieuwe wet moet de online privacy versterken en een impuls geven aan Europa’s digitale economie. De EU-burger krijgt op deze manier meer controle over zijn privégegevens.

Oude afspraken achterhaald
De oude regels voor databescherming zijn anno 2012 achterhaald, omdat deze zijn opgezet in 1995, een tijd waarin internet nog niet volledig was doorgebroken. Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie) geeft hierover een toelichting op de website van de Europese Unie: “17 jaar geleden gebruikte minder dan 1% van de Europeanen het internet. Tegenwoordig worden grote hoeveelheden persoonlijke informatie in een fractie van een seconde uitgewisseld over de hele wereld. Bescherming van persoonlijke informatie is een fundamenteel recht van alle Europeanen, maar burgers hebben vaak niet het gevoel dat ze controle hebben over hun eigen gegevens. Mijn voorstel zorgt voor vertrouwen in online diensten, omdat mensen beter worden geïnformeerd over hun rechten en meer controle hebben over hun gegevens. Deze hervorming zorgt daarvoor en maakt het leven makkelijker en minder kostbaar voor het bedrijfsleven (…)”

Belangrijkste wijzigingen nieuwe EU-wet

  • Burgers krijgen makkelijker toegang tot eigen privégegevens.
  • Burgers kunnen eigen privégegevens makkelijker overzetten van ene dienstinstelling naar de andere.
  • Burgers hebben ‘het recht om vergeten te worden’. Hierdoor kunt u beter online risico’s van databescherming beheren en krijgt u de mogelijkheid om informatie te verwijderen.
  • Bedrijven moeten datalekken direct melden.
  • Organisaties en mensen hebben te maken met slechts 1 nationale instantie voor databescherming.
  • Bedrijven die privégegevens van EU-burgers gebruiken en actief zijn op de Europese markt dienen zich aan de EU-regels te houden.
  • Boetes kunnen makkelijker worden uitgedeeld aan bedrijven die de regels overtreden omtrent databescherming.

Privégegevens
De privégegevens waarover wordt besproken reiken verder dan bijvoorbeeld een Burgerservicenummer. Onder privégegevens verstaat de Europese Unie: “Persoonlijke gegevens is iedere informatie die verbonden is aan een individu, het zij privé, op professioneel vlak of het publieke leven. Het kan van alles zijn, zoals een naam, foto, e-mailadres, bankgegevens, berichten op sociale netwerken, medische gegevens, of een IP-adres.”

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.