×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
woensdag 15 mei 2013 | 21x bekeken | Leestijd: 1 minuut

EU start begin 2014 oproep projecten filmgeletterdheid

De Europese Unie start vanaf januari 2014 het subsidieprogramma Creative Europe. Het subsidieprogramma is ook bedoeld voor mediawijsheidprojecten en met name voor projecten die filmgeletterdheid bevorderen. Dit werd bekendgemaakt tijdens de Media Literacy Expert Group. Mediawijzer.net was aanwezig bij dit overleg dat plaatsvond in Brussel op 29 april 2013.

Media Literacy Expert Group
Tijdens het tweejaarlijkse overleg Media Literacy Expert Group komen vertegenwoordigers van de EU-lidstaten bijeen. Daar wisselen ze ‘best practices’ uit en werken ze aan het inzichtelijk maken van mediawijsheidniveaus in verschillende landen. Mediawijzer.net vertegenwoordigt Nederland. Dit keer was er veel aandacht voor het nieuwe subsidieprogramma ‘Creative Europe’ en het onderwerp mediawijsheid daarbinnen.

Creative Europe
Creative Europe start in 2014 en loopt tot 2020. Het budget staat momenteel ter discussie, maar via Mediadesknederland.nl blijf je op de hoogte van actuele berichtgeving en achtergronden. In Creative Europe zijn 3 programmalijnen benoemd: Cultuur, Media en Transsectoraal, met respectievelijk 30%, 55% en 15% van het budget. Mediawijsheid komt op 2 plaatsen voor in het programma:

  • In programmalijn Media is een deel gereserveerd specifiek voor initiatieven over filmgeletterdheid.
  • In programmalijn Transsectoraal is een deel ingeruimd voor seminars, workshops, pilots en dergelijke die het netwerken en het uitwisselen van expertise op gebied van mediawijsheid bevorderen.

Oproep voor projecten over filmgeletterdheid
Interessant is dat al in januari 2014 de eerste oproep uitgaat voor de projecten over filmgeletterdheid. Het is een brede oproep. Er is nog weinig bekend, behalve het volgende:

  • Bij elk project is een samenwerking nodig tussen minimaal 3 landen en 3 taalgebieden.
  • Er wordt prioriteit gegeven aan projecten die filmgeletterdheid voor kinderen stimuleren, geodiversiteit en synergie met bestaande activiteiten.
  • Het is mogelijk zowel projecten in te dienen die uitwisseling van bestaande praktijken, materiaal en/of kennis bevorderen als geheel nieuwe initiatieven.

In de eerste oproep is ruimte voor 5 tot 10 projecten tussen de €30.000,- tot €100.000,-  per project (deze range is indicatief). De looptijd per project is maximaal 18 maanden (tot 30 juni 2015). De maximale co-funding vanuit Creative Europe is 60%.

MEDIA Desk Nederland
Het is nog even afwachten wat het budget wordt van Creative Europe en welke oproepen er nog meer komen. Houd voor het allerlaatste nieuws de MEDIA Desk Nederland in de gaten. Bij de MEDIA Desk in Amsterdam kun je terecht met vragen over het MEDIA Programma en andere Europese voorzieningen op audiovisueel gebied, zoals Eurimages, het filmfonds van de Raad van Europa en netwerken als Europa Cinemas en de European Co-ordination of Film Festivals.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.