Eerste MOOC over Online Privacy meer dan geslaagd

woensdag 19 februari 2014

Ruim driehonderd deelnemers meldden zich aan voor de Massive Open Online Course (MOOC) over het onderwerp ‘Online Privacy’ tijdens de Week van de Mediawijsheid 2013. De sessies van deze eerste niet-universitaire Nederlandse MOOC werden goed gevolgd. Deelnemers gingen onderling actief het gesprek aan en de reacties zijn ronduit enthousiast. In 2014 zullen er nog drie MOOCs georganiseerd worden over ontluikend programmeren, 21e eeuwse vaardigheden en poëzie binnen jeugdliteratuur. In dit artikel een terugblik naar de eerste MOOC.

Media zijn overal en ze hebben een grote maatschappelijke impact. Daarom is het van wezenlijk belang dat kinderen al op jonge leeftijd leren omgaan met media. Om dit te bereiken is het nodig dat docenten, mediacoaches en andere professionals zelf mediawijs blijven en op de hoogte zijn van de meest recente digitale ontwikkelingen. Het ROC West-Brabant, Innovatienetwerk, IT-Workz en Cubiss (in opdracht van de Brabantse Netwerkbibliotheek) sloegen daarom begin dit jaar de handen ineen om een serie MOOCs te ontwikkelen op het gebied van mediawijsheid.

Totstandkoming van de eerste MOOC
Begin 2013 werd de basis voor MOOC je mee? vastgelegd in een projectplan. Het organiseren van een MOOC is gebaseerd op co-creatie. De initiatiefnemers hebben diverse online kanalen als Twitter, LinkedIn en Facebook ingezet om mensen met expertise m.b.t. onderwerp online privacy te werven. Op deze manier ontwikkelden zij samen de eerste MOOC. Deze was niet zo succesvol geweest zonder de inzet van deze enthousiastelingen.
De ontwikkelaars gingen in meerdere werkgroepen aan de slag met ieder een eigen aandachtsgebied. Bij de ontwikkeling van de leerstof is uitgegaan van de 10 competenties mediawijsheid van Mediawijzer.net. Leden van de werkgroep overlegden en ontwikkelden zowel tijdens online als offline bijeenkomsten. Het projectteam koos voor Blendspace als technisch platform voor de MOOC, omdat dit platform in eenvoudig in gebruik is.

MOOC je mee? over Online Privacy: de praktijk
De MOOC Online Privacy bestond uit acht sessies waarmee deelnemers per keer ongeveer een uur bezig waren. De MOOC werd afgesloten met een fysieke bijeenkomst in Zoetermeer op de laatste dag. Op enkele interactieve live werkvormen na, was de inhoud door deelnemers op een tijdstip naar eigen keuze te doorlopen. Na een introductie waarbij de kennis van deelnemers over het onderwerp werd geactiveerd, kwam alles wat met privacy op internet te maken heeft aan bod. Verder gaven experts in een webinar hun visie op online privacy.

Bij de opdrachten werkten deelnemers met verschillende sociale media kanalen en toepassingen, zoals Blendspace, Facebook, Twitter, YouTube, Moodboards, Slideshare en Glogster. Een volledig overzicht van de opzet van de MOOC met daarin links naar de diverse programmaonderdelen vind je hier.

De gebruikte werkvormen zijn:

  • Blog schrijven: deelnemers schrijven een blog en posten de blog op Facebook.
  • Quiz: deelnemers maakten een quiz waarbij ze twitteraccounts beoordelen op echtheid.
  • Screencast: deelnemers volgden een screencast.
  • Moodboard/ collage maken: deelnemers maakten een collage van afbeeldingen over online privacy en plaatsten het in een online moodboard.
  • Lesplan maken: deelnemers maakten een lesplan over online privacy. Ook reageerden ze op lesplannen van andere deelnemers.
  • Webinar (live): een live webinar met Ivo Buigues, docent Sociale Media en de Justine Pardoen, van mediaopvoeding.nl .
  • Twitterchat (live): live online discussie via twitter van deelnemers met experts op het gebied van online privacy.
  • Offline meet &greet (live): als afsluiting van het geheel konden deelnemers elkaar fysiek ontmoeten en praten over het onderwerp.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

MOOCs in 2014
De MOOC is geëvalueerd met de deelnemers en de reacties waren positief en enthousiast. Zo geeft driekwart aan de volgende keer weer deel te nemen en de rest geeft aan dit misschien te doen. Deze nieuwe manier van leren werd als prettig ervaren, vooral de afwisselende werkvormen. De reacties waren wat minder positief over de intensiteit van deze MOOC die 8 aaneengesloten dagen duurde. De werkgroep heeft geconcludeerd dat de eerste MOOC meer dan geslaagd is verlopen. Er is daarom besloten om in 2014 meer MOOC’s te ontwikkelen waarin de lessen uit de eerste MOOC worden meegenomen. Dit jaar staan er nog drie MOOCs op de planning over ontluikend programmeren, 21e eeuwse vaardigheden en poëzie binnen jeugdliteratuur.

Wil je op de hoogte blijven van het aanbod MOOC Mee, meld je dan aan voor de mailinglist via [email protected]. Voor vragen kun je contact opnemen met mij, via [email protected].

Hebben jullie al eens een MOOC georganiseerd en/of gevolgd?

Reacties 3

  1. Mirjan Albers

    Hoi Merel,

    Helaas gaat de site vanaf half april live.

    De eerste MOOC over ontluikend programmeren zal medio half mei starten.

    De MOOC over 21e eeuwse vaardigheden medio oktober en de MOOC Jeugdliteratuur in november.

    Heb ik zo antwoord gegeven op je vraag?

    Grtjs Mirjan

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.