×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
maandag 20 september 2010 | 32x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Eerste clinic Nieuwswijsheid succesvol

Voor de tweede maal organiseert het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in samenwerking met NOS Nieuws gedurende het komend schooljaar een reeks van negen clinics rondom het thema ‘nieuwswijsheid’. In de Clinics Nieuwswijsheid staan verschillende aspecten van het journalistieke vak centraal. Jeroen Wollaars beet op 16 september het spits af met een bijeenkomst over het beroep verslaggever. Later in het jaar ontmoeten onder andere presentator Jeroen Overbeek, radioverslaggever Wilma Borgman en redacteur/verslaggever Martijn Bink leerlingen uit het voortgezet onderwijs voor een kijkje achter de schermen van een nieuwsproductie.

Eerste clinic: Verslaggever
Tijdens de eerste sessie waren jongeren aanwezig uit de bovenbouw VWO van de Werkplaats Kindergemeenschap uit Bilthoven. Jeroen Wollaars belichtte deze ochtend de vele aspecten van het beroep van verslaggever. Na een korte introductie stelden de leerlingen hem allerhande vragen, waaronder: “Hoeveel mensen werken er vanuit de NOS om een evenement als Koninginnedag op televisie te verslaan?” Maar ook vragen als: “Veertig jaar lang nieuws; wat is er veranderd in de manier van nieuws brengen? Is de presentatie veel veranderd? Welke rol speelt de digitalisering daarin?” Op de laatste vraag van Jeroen Wollaars zelf – wie van jullie wil er zelf graag journalist worden? – antwoordde een meisje: “Eerst leek me dat helemaal niets, maar na vandaag zeker wel!”

Totstandkoming van nieuwsproducties
De reeks van negen clinics geeft een overzicht van verschillende disciplines die bij het maken van nieuwsproducties komen kijken. Het gaat hierbij niet om de inhoud van het nieuws, maar over de totstandkoming ervan. De sprekers laten zien welke keuzes zij maken tijdens dit proces en welke invloed dit heeft op de uiteindelijke nieuwsuitzending op radio, tv of internet. NOS-medewerkers werken belangeloos mee aan deze clinics in het kader van media-educatie. Het mediawijs maken van jongeren beschouwt de NOS als één van haar maatschappelijke taken.

Aanmelden
De Clinics Nieuwswijsheid zijn bedoeld voor jongeren uit de tweede fase HAVO/VWO. Klassen kunnen zich aanmelden via de website Educatie.beeldengeluid.nl. Beeld en Geluid selecteert negen klassen die mogen deelnemen aan één van deze unieke bijeenkomsten. Onderdeel van het programma is een bezoek aan de nieuwsvloer van NOS Nieuws.

Overzicht Masterclasses

  • 16 september – Verslaggever: Jeroen Wollaars
  • 14 oktober – Radiomaker Bart Jan Cune
  • 11 november – Verslaggever: Martijn Bink
  • 9 december – Verslaggever Wilma Borgman
  • 13 januari – Presentator Martijn van de Zande
  • 10 februari – Presentator Jeroen Overbeek
  • 10 maart, 14 april, 19 mei, 16 juni – Nog te bepalen

Kijk voor meer informatie op Beeld en Geluid

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.