Een vinger aan de pols: in discussie over de smartwatch

donderdag 25 april 2019

Toen ik voor het eerst over het fenomeen ‘smartwatch’ hoorde, in 2014, toen de Apple Watch series 0 werd uitgebracht, besloot ik meteen voor mezelf dat ik zo’n ding nooit in bezit zou willen hebben. Een miniatuurtelefoon om je pols waardoor je leven helemaal geen digitale rust meer kent, leek me een onnodige en hinderlijke luxe. Nu, vijf jaar later, heb ik toch een Apple Watch om mijn pols en draag ik hem iedere dag. Hetzelfde geldt voor mijn goede vriend Tom (22), die eerst ook terugdeinsde voor het idee van een smartwatch in zijn bezit. Ik sprak met hem en Chris (26), die het slimme horloge wél sinds dag één in bezit heeft, over de voor- en nadelen van een smartwatch, in hoeverre deze ons dagelijks leven beïnvloedt en of we eigenlijk nog wel offline kunnen gaan met een ‘miniatuurtelefoon om onze pols’.

Een leuk extraatje of een onmisbare gadget?

We voeren ons gesprek rond de tafel, zonder dat er een digitaal medium of online kanaal aan te pas komt. Het rechtstreeks communiceren levert vaak toch de meest interessante resultaten op. Ik vraag de jongens naar de reden van hun aankoop en zie hierdoor direct het verschil tussen de eeuwige twijfelaar en de impulsieve koper. Met een vleugje ironie vertelt Chris hoe hij in 2014 uit nieuwsgierigheid de eerste Apple Watch kocht, die al vrij snel traag werd en toch niet helemaal ‘zijn ding’ bleek te zijn. Hij verkocht de smartwatch al snel, maar besloot het een paar jaar later opnieuw te proberen met de toen net uitgekomen series 2. Deze gebruikt hij tot op de dag van vandaag. Tom heeft zijn slimme horloge pas sinds een paar weken en is er zeer blij mee. “Ik heb me jarenlang afgekeerd van de Apple Watch, ook omdat ik er door het uitproberen van een verouderde versie een vertekend beeld van had.” Dit beeld veranderde toen hij onder andere mijn Apple Watch uitprobeerde en na lang aarzelen besloot er zelf ook één aan te schaffen. De voornaamste redenen daarvoor waren het snel kunnen lezen van berichten, maar ook het nauwkeurig bijhouden van zijn hartslag en het aantal verbrande calorieën op één dag. Beide jongens geven wel direct toe dat hun Apple Watch niet onmisbaar voor hen is. “Het is eigenlijk ook gewoon een leuk hebbedingetje”, bekent Chris.

“De smartwatch helpt me met een gezondere leefstijl”

Nu we het toch over het digitaal bijhouden van je gezondheid, oftewel eHealth, hebben: zowel Tom, Chris als ik zelf zijn het er roerend over eens dat de Apple Watch ons stimuleert om in beweging te blijven. Een smartwatch is een wearable die je op je pols draagt en die zodoende betrouwbare informatie kan leveren over bepaalde vitale functies. Ook ben je makkelijker te vinden vanwege het ingebouwde GPS-systeem in de nieuwere modellen. Het is goed om daar bij stil te staan voordat je besluit een smartwatch te gaan dragen. Dankzij deze gps-tracking en de hartslagmeting kan de smartwatch je nuttige informatie geven over het aantal gezette stappen en de work-outs die je doet. Ook kun je digitale medailles verdienen met het bereiken van bepaalde doelen of het voltooien van uitdagingen. Verder kun je wedstrijden houden met andere gebruikers, waarin je het een week lang op sportief gebied tegen elkaar opneemt. “Dit houdt de spanning erin en zorgt dat veel bewegen ook echt leuk wordt”, zegt Chris hierover. Het is wel belangrijk er rekening mee te houden dat je – voordat je zo’n wedstrijd kunt doen – je activiteitsgegevens moet delen met de vriend waarmee je de uitdaging aangaat. Jullie kunnen dan van elkaar zien hoeveel je bewogen en getraind hebt. Op de vraag of Tom bang is of de gegevens die worden verzameld over zijn activiteitvoortgang worden gebruikt om bijvoorbeeld advertenties te personaliseren, of worden doorverkocht aan andere bedrijven, antwoordt hij: “nee, op het gebied van mijn activiteit heb ik niets te verbergen.” Ik zelf geloof niet dat het zo’n vaart loopt, want zo veel heeft men naar mijn mening nu ook weer niet aan deze gegevens.

Offline met een smartwatch

“Eigenlijk check ik nooit mijn berichten via de Apple Watch”, zegt Chris tot mijn verbazing. Ik kijk zelf namelijk wel altijd op mijn horloge wanneer dat afgaat, al probeer ik dit niet te doen tijdens sociale aangelegenheden zoals het gezamenlijke avondeten. Tom herkent zich daarin. Hij voelt zich ook geneigd de pushnotificaties op de Apple Watch te bekijken. ’s Nachts doen ze hun horloge wel af en natuurlijk moet het apparaatje ook weleens opgeladen worden. Daarbij geeft een iPhone alleen notificaties aan de Apple Watch door als deze binnen bereik is of als de watch met het internet verbonden is, dus we zijn nu ook weer niet fulltime online.

We kunnen dus concluderen dat de smartwatch ons dagelijks leven wel beïnvloedt, maar absoluut niet overheerst. De Apple Watch is een leuke gadget, maar geen noodzakelijk goed. Wij, drie jongeren die dagelijks gebruikmaken van de Apple Watch, zullen geen last krijgen van afkickverschijnselen wanneer we deze een paar uur niet om hebben.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.