×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
zondag 30 mei 2010 | 19x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Een mediawijzer overstap

Leerlingen uit groep 8 en uit het tweede leerjaar vo maken samen een kort voorlichtingsfilmpje over de overstap van basisschool naar voortgezet onderwijs. Vooraf krijgen ze uitleg over reclametechnieken, voorbeelden van voorlichting over scholen en informatie over kadering, standpunt en beweging bij het filmen.

Organisatie: Atlas College i.s.m. Stichting Netwerk, Openbare Bibliotheek Hoorn, Stichting Talent

Website: www.atlascollege.nl

Contactpersoon: Martien de Boer (Atlas College)

Doelgroep: jongeren

Programmalijn: mediavaardigheden en -bewustzijn, praktische vaardigheden

Een mediawijze overstap is een project waarbij leerlingen uit groep 8 PO en uit het tweede leerjaar VO samen korte filmpjes maakten over de overstap van basisschool naar voortgezet onderwijs. De leerlingen werkten gedurende acht weken in groepjes van drie of vier aan hun mediaproductie. In totaal zijn 26 filmpjes gemaakt. De begeleiding was in handen van zes leerkrachten, een medewerkster van de openbare bibliotheek en een deskundige van de Stichting Netwerk die beeldapparatuur en de begeleiding daarbij leverde. Twee mbo-stagiairs hielpen de leerlingen in de fase van filmen en monteren.

Vooraf kregen de leerlingen uitleg over reclametechnieken en voorbeelden van voorlichting over scholen, informatie over kadrering, standpunt en beweging bij het filmen. Na een training in het werken met filmcamera en montageprogramma maakte elk groepje een filmplan en een storyboard. Daarna werd op locatie gefilmd om een portret te maken van de VO-school. In de laatste week werden de filmpjes gemonteerd. De leerlingen nomineerden zelf de negen beste filmpjes en een jury koos daaruit drie winnaars.

Het project is een beginpunt van mediawijsheid: leerlingen ervaren zelf wat er allemaal kan met film en welk effect hun keuzes hebben. De samenwerking tussen primair en voortgezet onderwijs zal verder uitmonden in een leerlijn mediawijsheid voor groep 7 – leerjaar 2.

Filmpje op Leraar24: http://www.leraar24.nl/video/1238/mediawijsheid-van-po-naar-vo

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.