×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 13 augustus 2013 | 366x bekeken | Leestijd: 6 minuten

Eduapp – platform voor kennisdeling over educatieve apps

De komst van tablets en smartphones gaat gepaard met een overvloed aan apps. Maar waar vind je nou de beste educatieve apps? En waar kun je kennis over apps delen? Marieke van Osch zag een gat in de markt en bedacht Eduapp. Deze website komt voort uit de Mediawijzer Stimuleringsregeling 2012. Wij spraken met Marieke en vroegen haar naar de ontstaansgeschiedenis van Eduapp en de dromen die zij nog wil verwezenlijken.

Hoe is het idee voor Eduapp ontstaan?
“We hadden al het idee om een soort Eduapp te maken toen wij de aanvraag deden voor de stimuleringsregeling. Maar heel concreet was het nog niet. We brainstormden over een platform. Daar moest je niet alleen apps kunnen vinden voor elke leeftijd en elk vak, maar ook kunnen aangeven wat de didactische meerwaarde van een app is en waarbinnen je kennis met elkaar kunt uitwisselen. Die droom wilden we graag werkelijkheid laten worden.

Een extra stimulans is op zo’n moment nooit weg. Daarom deden we mee met de Mediawijzer Stimuleringsregeling 2012. In het project beschreven we dat we een portal wilden maken. Daarin moesten gemetadateerde apps voor verschillende platformen vindbaar zijn. Het moest ook een community zijn waar lesideeën kunnen worden uitgewisseld. Met Richard Bergmans en Thijs de Vries ben ik vervolgens de uitdaging aangegaan. Nu, iets meer dan een jaar later, zijn er al meer dan 8000 Eduappers actief op Eduapp.nl en zijn er vele lesideeën. Zoals onze lesideeën over mediawijsheid.

Maar dan nog het inhoudelijke deel: mediawijzer worden met apps. Om dat voor elkaar te krijgen beschreven we een doorlopende leerlijn voor het basis- en voortgezet onderwijs die is afgestemd op de competenties voor mediawijsheid (Competentiemodel Mediawijsheid, red.). Dus bepalen op welke leeftijd welke vaardigheid belangrijk is en hoe je die vaardigheid dan met behulp van een app kunt aanleren. Ons doel was om het goede voorbeeld te geven en tenminste 30 lesideeën uit te werken voor het basis- en voortgezet onderwijs binnen het thema mediawijsheid. Zo kreeg ons project ‘Mediawijzer met apps!’ inhoudelijk vorm.”

Jullie zijn nu al een tijdje bezig met Eduapp. Waar staan jullie nu?
“Het bouwen aan Eduapp is een enorme uitdaging. Als je de verhalen leest over het hebben van een startup dan is dat voor Eduapp precies hetzelfde. Hard werken aan een droom! Het project ‘Mediawijzer met apps!’ loopt goed. De lesideeën staan op de blog en vanaf schooljaar 2013-2014 gaan we ermee aan de slag in de klas. We wilden dat eigenlijk al afgelopen jaar doen, maar merkten dat de vernieuwende scholen (de Snijdersschool in Rijswijk en het Hondsrug in Emmen) veel vragen krijgen van andere scholen en daar erg druk mee waren. Daardoor kon niet de volledige aandacht uitgaan naar het project en dat vonden wij wel een vereiste. Het heeft mij bewustgemaakt dat mediawijsheid nog meer een onderdeel moet zijn van de lessen door het te koppelen aan de vakken in plaats van dat je het inpast als een los project.

Dat mediawijsheid een populair onderwerp is – ook op Eduapp – blijkt uit het feit dat de lijst met apps en lesideeën voor mediawijsheid al gelijk honderden volgers kreeg. Alle lesideeën verzamelen we in een blogpost. Daar gaan we na de vakantie op de scholen mee aan de slag. Uiteraard is iedereen van harte welkom die er ook mee aan de slag wil. We lezen de reacties graag. Algemene reacties kun je altijd kwijt onder ieder lesidee en mocht je uitgebreidere feedback willen geven dan lezen we die graag in de mail. We hopen dat we met dit project mensen inspireren om meer lesideeën te maken rondom mediawijsheid. Bijvoorbeeld gekoppeld aan hun eigen vakgebied of doelgroep!”

Hoe bereiken jullie je doelgroep?
“De doelgroep is voor ons makkelijk te bereiken. Want dat zijn alle Eduappers die met ons samen de community maken zoals het nu is. We krijgen veel reacties op tweets. Dat geeft de hoge betrokkenheid aan. Toen wij een aantal tweets verstuurden met de vraag wie er mee wilden doen in een nieuw project mediawijsheid werden we ook overspoeld met scholen en leraren die mee wilden doen. En dat terwijl het midden in de vakantieperiode was. We willen dit actieve karakter van de community graag behouden en zijn er heel blij mee. Maar we zijn ons er ook van bewust dat we de community dus ook continu moeten blijven voeden. Anders zakt het in.

Wat willen jullie bereiken met Eduapp?
In de huidige wereld kun je tablets en smartphones met apps niet meer wegdenken en inmiddels zijn iPadscholen ook al internationaal nieuws. Waar ik de scholen die starten met apps graag bewust van maak is dat het niet draait om een app, maar juist om een lesidee. Het gaat om leren, niet om het leermiddel. Daarom geven we graag het goede voorbeeld en hopen we dat veel mensen lesideeën blijven maken rondom mediawijsheid. De tool om deze lesideeën rondom apps met elkaar te delen hebben ze inmiddels gevonden: Eduapp!”

Eduapp op de Mediawijsheidmarkt 2013

Tegen welke uitdagingen zijn jullie aangelopen bij de ontwikkeling van Eduapp?
“Het bouwen van alle functies waar we nog van dromen in Eduapp kost behoorlijk wat geld. Waar we nu wel tegenaan lopen is dat we in deze fase te weinig inkomsten hebben om al deze dromen al te verwezenlijken. Dit komt mede doordat nu veel functies gratis zijn. In de ontwikkeling van het project liepen we nergens tegenaan. De techniek was de eerste fase en dat is allemaal heel soepel verlopen. Want we hebben naast de stimuleringsbijdrage van Mediawijzer.net ook een investeerder bereid gevonden om ons in de eerste fase te ondersteunen. Alleen als je eerste droom werkelijkheid is geworden dan blijf je verder dromen. Daar moeten we nu nog even voor sparen. Wie weet de volgende stimuleringsronde van 2013! De aanvraag ligt al bij de jury dus nu is het duimen dat we weer een nieuwe kans krijgen.”

Mediawijzer.net heeft als taak om haar netwerkpartners te verbinden. Waar zou ons netwerk jullie bij kunnen helpen?
“Een community kan altijd groter, samen weet je meer dan alleen! We roepen iedereen op om een gratis account aan te maken op Eduapp en eens te bekijken wat er mogelijk is met apps. Ook al werk je in de klas nog niet met apps, het kan best zijn dat je op je eigen tablet of smartphone wel iets hebt staan dat enorm educatief kan zijn. Mocht je nog geen inspiratie hebben wat je kunt doen met apps in het leerproces, dan kun je altijd inspiratie opdoen. Mede dankzij de stimulerlingsbijdrage van Mediawijzer.net is een groot deel van de informatie gratis te benaderen. Zegt het voort!”

Jullie zijn erg ambitieus. Waar staat Eduapp over 5 jaar?
“Eduapp is een platform dat breder is dan alleen mediawijsheid. Alle leerzame toepassingen met apps worden er gebundeld. Onze droom is niet alleen om de doelgroepen uit te breiden – bijvoorbeeld ook jonge kinderen en het middelbaar beroepsonderwijs – maar ook om Eduapp te gaan maken voor andere landen. Dat willen we koppelen aan het curriculum van dat land waarbij de gebruikers nog steeds kunnen delen. Want waarom zou je niet geïnspireerd kunnen raken van een lesidee van een docent Engels? Inhoudelijk en qua ontwerp hebben we dit al redelijk uitgedacht. Maar ook dit is weer een kwestie van sparen.

Ook willen we graag een app om ons platform nog toegankelijker te maken op een tablet. Het werkt nu allemaal wel, maar met een app kan dat misschien nog soepeler.

Stiekem hopen we dat over 5 jaar iedere leerkracht of docent weet wat Eduapp is en het regelmatig inzet in de praktijk. Niet alleen in Nederland, maar misschien zelfs wereldwijd. En dat ze op ons platform op een mediawijze manier alle ideeën met elkaar delen die ze hebben over de didactische inzet van apps. Mediawijsheid is een thema dat in ieder land belangrijk is door de medialisering van de samenleving. Er valt nog heel veel kennis uit te wisselen!”

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.