×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 22 oktober 2010 | 37x bekeken | Leestijd: 1 minuut

‘Driekwart ouders controleert online gedrag kind’

Bijna driekwart van de ouders controleert regelmatig de online activiteiten van hun kinderen op bijvoorbeeld sociale netwerken. Dat blijkt uit onderzoek van Truste waarover verschillende Amerikaanse media berichten.

35 procent van de ouders controleert het internetgedrag van hun kroost zelfs dagelijks. Van de ondervraagde ouders gaf 10 procent aan dat ze de accounts van hun kinderen stiekem controleren.

Volgens Anne Collier, vicepresident van ConnectSafely.org, is het niet zo dat ouders lukraak alle extreme verhalen over het online gedrag van tieners geloven. “Het is goed om te zien dat ze deze verhalen niet projecteren op hun kinderen en tegelijkertijd inzien dat discussie en onderwijs wat betreft online activiteiten wel nodig zijn.”

Privacyinstellingen
Hetzelfde onderzoek toont aan dat vier van de vijf tieners hun instellingen zo aanpassen dat vrienden en ouders bepaalde informatie niet te zien krijgen.

“Het onderzoek laat zien dat ouders de online privacy en controle van persoonlijke informatie van hun kinderen belangrijk vinden”, vertelt Fran Maier, CEO van Truste. “Maar het beschermen van de privacy van tieners op sociale netwerken is niet makkelijk”, waarschuwt ze.

“Kinderen hebben vaak meer kennis van technische aspecten van privacyinstellingen dan de ouders en zien goede redenen om met veel mensen op sociale netwerken om te gaan, ook met mensen die ze niet direct kennen. Bovendien hebben ze nog niet het besef om rekening te houden met de effecten op lange termijn.”

Automatisch minder zichtbaar
Negen op de tien ouders pleiten in het onderzoek voor het automatisch aanpassen van de privacyinstellingen wat betreft accounts van tieners. Op deze manier moet minder informatie publiekelijk toegankelijk zijn.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.