×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 18 juni 2009 | 40x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Downloaden strafbaar?

Het gratis downloaden van films, muziek en software moet strafbaar worden. Dat stelt een werkgroep van de Tweede Kamer in een woensdag verschenen rapport.Nu is downloaden niet strafbaar, maar het delen van door copyright beschermde bestanden wel. Volgens de werkgroep, die bestaat uit Kamerleden van CDA, PvdA, SP en VVD, moet daar verandering in komen en moeten downloaders kunnen worden aangepakt.

Ook de thuiskopieheffing moet verdwijnen. Deze houdt in dat consumenten een toeslag betalen op blanco cd’s en dvd’s, waarmee de entertainmentbranche wordt gecompenseerd voor het maken van kopieën.

Voorwaarde is wel dat de entertainmentindustrie consumenten meer mogelijkheden biedt om films, games, muziek en computerprogramma’s via internet te kopen. Nu kan dat alleen met muziek en software.

Om het verbod op downloaden te handhaven moeten alle internetproviders hun internetverkeer gaan monitoren. Mensen die na het verbod blijven downloaden, krijgen eerst een waarschuwing, maar worden daarna vervolgd. In het geval van minderjarigen worden de ouders aansprakelijk. Verder bepleit de werkgroep meer wettelijke mogelijkheden om downloadsites aan te pakken die vanuit Nederland opereren.

De Consumentenbond vindt dat gratis downloaden moet blijven kunnen. Volgens de organisatie is lang niet altijd duidelijk wanneer het wel en niet legaal is om iets te downloaden. De Consumentenbond heeft ook bezwaar tegen de controle van al het internetverkeer. Dat zou een inbreuk op de privacy zijn.

Organisaties van muzikanten en artiesten vinden het afschaffen van de thuiskopieregeling onaanvaardbaar. “Musici, acteurs en andere rechthebbenden zullen met lege handen achterblijven”, stellen de rechtenorganisatie Norma en de vakbonden FNV Kiem en Ntb in een gezamenlijk persbericht.

Bron: Novum

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.