×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
zondag 30 mei 2010 | 198x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Doorlopende leerlijn mediawijsheid

Dit project wil een doorgaande leerlijn mediawijsheid ontwikkelen in samenwerking met het onderwijs, vanaf groep één van het basisonderwijs tot en met de tweede klas van het voortgezet onderwijs.

Ontwikkeling Doorgaande leerlijn mediawijsheid
Dit gebeurt door de gebruikers en aanbieders bij elkaar te brengen (te ‘matchen’) en dit contact goed te monitoren. Er zijn zes instellingen betrokken bij de ontwikkeling van deze leerlijn op scholen, die zich voor dit project hebben verenigd onder de naam MediaMatch. Deze instellingen dekken samen de drieslag van mediawijsheid volgens de Raad voor Cultuur: kennis, houding en vaardigheden. De Pabo van de Iselinge Hogeschool is betrokken als klankbord van het project.

Doel van project
Projectleider KunstStation C beschrijft de werkwijze in een implementatiemethodiek. Daarnaast is het doel om een sterke website te ontwikkelen ter begeleiding van het onderwijs bij mediawijsheid, met kwalitatief goede mediawijsheidproducten. Cubiss ontwikkelt en test deze site binnen dit project samen met Biblionet Groningen, en schrijft een landelijk overdrachtsmodel hiervoor.

Er zijn drie pilotscholen en twee pilotbibliotheken in Groningen betrokken bij het project.

Dit project valt onder de stimuleringsregeling van Mediawijzer.net.

Participerende organisaties

Bijlagen

Reacties 6

 1. Saskia Dellevoet

  Interessant en het roept meteen een paar vragen op:

  Wat is de duur van het project?
  Aantal deelnemende gebruikers?
  Criteria om een product als kwalitatief goed te bestempelen.
  Wordt er ook een link gelegd naar implementatie van mediawijsheid binnen de huidige kerndoelen?
  Wat is de rol van de bibliotheken?

  Hartelijke groet, Saskia Dellevoet

 2. Heide Goris

  Dag Saskia, ik ben even gaan graven maar ik kan nu niet terugvinden wat het eindresultaat van dit project uit 2010 is geweest. Ik dacht zelf even dat het de Stichting Mediawijsheidscholen was, maar dat is opgestart vanuit andere initiatiefnemers (en in 2011).

  Mijn collega Mary Berkhout weet vast zo terug te halen om welk project het gaat en wat de status van realisatie is. Zij is volgende week terug van vakantie en ik vraag haar dan alsnog op je vragen te reageren!

  Hartelijke groet,

  Heide Goris (relatiemanager Mediawijzer.net)

 3. Heide Goris

  Gevonden! Ik heb Inger van Til van Kunststation C via Twitter benadert om hier op jouw vragen te reageren.

  En deze link leidt nog naar complete rapportages van dit project uit 2010.

 4. Inger van Til

  Dag Saskia,

  Het antwoord op je vragen komt erg laat, sorry! Het project bestond uit drie scholen en vijf uitvoerende instellingen. De belangrijkste conclusie van het project is geweest dat het gesprek over het waarom van mediawijs onderwijs gevoerd moet worden als je iets wilt bereiken. Veel leerkrachten weten niet goed hoe ze zich moeten verhouden tot hun leerlingen op dit gebied, zijn onzeker over hun kennis en hun rol. De MediaMatching Game is daarom een sterk vervolg geweest op dit project: een spel dat het gesprek over de rol van de school op gang brengt en spelenderwijs visie verkent en vormt, maar ook handvatten geeft om aan de slag te gaan.

  Momenteel werkt Kunststation C met partners aan een vervolg op MediaMatch. Zie ook de fanpage op Facebook of het linked-in account van het spel, waarop we berichten posten.

  Hartelijke groet,

  Inger

  [Update redactie: links naar Facebook zijn niet meer werkzaam, LinkedIn profiel is: https://www.linkedin.com/in/mediamatch-kunststation-c-8160213b/%5D

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.