×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
donderdag 23 juli 2009 | 11x bekeken | Leestijd: 1 minuut

Doe-het-zelf-uitgever

Schrijvende journalisten zijn voor hun inkomen weer iets minder afhankelijk geworden van kranten en bladen (met beperkte ruimte) en websites (met beperkte budgetten). Scribd biedt journalisten en alle andere schrijvers de kans geld te vragen voor het werk dat ze op de zelfpublicatie-site plaatsen. Tachtig procent van de opbrengsten mogen ze zelf houden. Dat percentage is vergelijkbaar met wat CreateSpace toekent aan auteurs die hun boeken verkopen in hun eigen eStore op de site. En het is aanmerkelijk hoger dan wat Amazon.com overdraagt aan schrijvers die hun boeken via de Amazon-site distribueren: zestig procent.

Op Scribd kunnen schrijvers behalve boeken alles plaatsen. Het gros van de content – gepubliceerd in negentig talen en variërend van handleidingen en gedichten tot research en presentaties – is nu gratis. Volgens woordvoerster Michelle Laird heeft de ruim twee jaar oude site zestig miljoen bezoekers per maand.

Kranten en andere media gebruiken Scribd al om originele documenten, zoals juridische papieren en overheidsdocumenten over de varkensgriep en de Iraanse protesten, in te bedden in hun online-artikelen. Voordeel daarvan is dat er geen links zijn, waardoor de lezer niet van de website verdwijnt.

Door de nieuwe, betaalde service – de Scribd Store (vooralsnog alleen in Amerika, de internationale winkel opent volgend jaar) – is Scribd voor journalisten ook aantrekkelijk geworden om hun eigen werk te publiceren. Freelancers die in opdracht een verhaal schrijven dat vervolgens in de prullenbak verdwijnt, kunnen het alsnog op Scribd kwijt. Journalisten die op eigen initiatief een artikel, serie of boek produceren, kunnen eveneens hun voordeel doen met de site.

Cole Louison bijvoorbeeld, medewerker van The New York Times en GQ, week uit naar Scribd omdat hij een stapel artikelen had die hij niet kon slijten. Hij overweegt een dollar per verhaal – evenveel als een liedje op iTunes – te gaan vragen omdat zijn (gratis) artikel over de inhuldiging van president Barack Obama zo’n 16.000 keer werd gelezen.

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.