×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
dinsdag 10 september 2013 | 232x bekeken | Leestijd: 6 minuten

Digitale media maken: een poort naar de toekomst

Digitale media maken is veel meer dan iets maken en dat op internet zetten
Digitale media maken is de start van de ontwikkeling van skills die je in de toekomst nodig hebt.
Het is een manier om thema’s te verkennen.
Een startpunt om iets nieuws te ontdekken.
De mogelijkheid om contact te leggen met anderen.
Je te verdiepen in werelden die misschien (n)ooit zullen bestaan.

Niet iedereen hoeft in de toekomst websites of apps te kunnen maken. Maar als digitale mediamaker zou ik iedereen aanraden met minimaal één stap in het proces te experimenteren. Onze ervaring leert dat digitale media bedenken en maken voor kinderen een aantrekkelijke en toegankelijke verzameling van activiteiten is, die ze helpt in de toekomst beter te functioneren. In dit artikel ga ik dieper in het waarom en hoe we meer digitale media moeten bedenken en maken.

avontura1

Dromenkroon (ons bedrijf) geeft gastlessen over digitale media. Twee jaar lang hebben we les gegeven over ‘websites bedenken’, het ideeproces waarbij je ook tekeningen maakt. Het meisje dat tijdens één van deze lessen deze virtuele wereld bedacht, bleek al heel goed te doorzien hoe de structuur van zo’n omgeving in elkaar zit. Het schetsen van haar idee gaf vorm aan haar concept en hielp haar verder in het denkproces. Want hoeveel plekken moeten er in deze wereld zijn? Wat kun je daar doen? En hoe gaan verschillende spelers met elkaar om? Wat zou je in deze wereld kunnen leren? Door te doen ontdekte zij een scala aan nieuwe aspecten rondom digitale omgevingen. Wil je een beeld krijgen van zo’n gastles en een kort interview zien met de bedenker van Avontura? Bekijk deze video op YouTube.

Waarom we meer digitale media moeten bedenken en maken
Gebaseerd op het 21st century skills model van Kennisnet kunnen we concluderen dat we in de toekomst mensen met de volgende vaardigheden nodig hebben:

 • mensen die creatief denken;
 • mensen die de mogelijkheden van digitale media begrijpen;
 • mensen die nieuwsgierig, betrokken en ondernemend van aard zijn;
 • mensen die goed kunnen samenwerken;
 • mensen die in staat zijn om problemen op te lossen.

Bovendien helpt het nu en in de toekomst enorm als je mediawijs bent. Media zijn overal en hun maatschappelijke impact is groot. Het is belangrijk bewust te zijn van de mogelijkheden en gevaren van media en te leren hoe je hier handig mee omgaat. Juist voor kinderen is dit belangrijk, omdat in de toekomst de aanwezigheid en impact van media alleen maar zal groeien. Welke competenties je daarvoor nodig hebt is in kaart gebracht door Mediawijzer.net. Hier lees je meer over het Competentiemodel Mediawijsheid.

Het maken van digitale media helpt kinderen in de toekomst
Ik ben van mening dat als kinderen vaker digitale media en content maken, zij essentiële vaardigheden ontwikkelen voor de toekomst. Bij Dromenkroon zien wij creativiteit daarin als een van de belangrijkste peilers. In onder andere onze workshops komen dan ook allerlei creatieve werkvormen aan bod onder de noemer “DigiVoor”. Om dit overzichtelijk in kaart te brengen hebben we het “creatief ontwikkelmodel digitale mediaproductie” (klik op de afbeelding hieronder om te vergroten) gemaakt. Hierin worden creatieve werkvormen en vaardigheden, 21st century skills en het digitale media-productieproces met elkaar gecombineerd.

ontwikkelmodel

Wat dit model bovendien uitdraagt, is dat het creatieproces van digitale media eigenlijk altijd een startpunt is, nooit een eindpunt.

Waar de Van Dale het volgende over media zegt…

me·dia (de; meervoud): middelen om informatie over te dragen: radio, tv, pers, internet enz.  

…zijn digitale media natuurlijk veel meer dan dragers van informatie. 

Een website, game, app of sociaal netwerk is de start van een conversatie of een belevenis. Op internet kun je dagenlange zoektochten ondernemen naar de juiste informatie. Je hebt de mogelijkheid om te ontdekken, te leren en te proberen. Als je een goede digitale omgeving tegenkomt, kun je daar ook waardevolle interactie aangaan. Individueel of een gezamenlijke ervaring, alles is mogelijk.

Kinderen kennen het niet anders
Je kunt online van alles beleven, ongeacht welk apparaat je daarvoor gebruikt en waar je ook bent. Voor kinderen ‘van vandaag’ is het de normaalste zaak van de wereld dat alles interactief is. Ze hebben vaak zelf niet eens door dat ze de hele dag online zijn. Een sprekend voorbeeld is dat veel kinderen het verschil tussen internet en de computer niet kunnen aanduiden. De grote beschikbaarheid van content en media is voor kinderen inmiddels normaal, zo kun je bijvoorbeeld online oneindig lang filmpjes kijken. Ook de ‘nieuwe’ wijze van het consumeren van content, namelijk on demand, kennen zij over een aantal jaar niet anders. Kinderen vragen zich nu al af waarom alles zo ingewikkeld moet. Hoe idioot is het dat wij nog TV kijken volgens een schema dat andere mensen voor ons hebben bedacht? Dat moet je toch zelf kunnen bepalen? En waarom kun je niet vanuit je kamer naar school als je ziek bent? Wat ons betreft kan dat in de toekomst natuurlijk ook.

detoekomst

Gastlessen

Steeds meer kinderen geven zelf vorm aan de digitale wereld
Inmiddels is duidelijk wat het bedenken en maken van digitale media als leerproces zo waardevol maakt voor kinderen. Het wordt dankzij de exponentiële groei aan tools ook steeds simpeler om digitale media te maken en te verspreiden.

Hoewel het in de meeste klassen nu nog staat voor ‘pioniersgedrag’, maken sommige kinderen al een eigen website of app en is een grotere groep dagelijks in de weer met het maken van foto’s en filmpjes. Ook ontdekken enkele kinderen dat zij via digitale media invloed kunnen uitoefenen op anderen. Bijvoorbeeld door het simpelweg delen van hun mening in een eigen YouTube kanaal. VeraCamilla is hier een mooi voorbeeld van. Heel toegankelijk, snel en zichtbaar. Wat kan je eigenlijk niet met digitale media? Dat maakt het spannend!

Want…Wie weet waar het einde van onze digitale mogelijkheden ligt?

Voor de kinderen ‘van vandaag’ is het in de toekomst belangrijk na te denken over deze vraag. En niet alleen kinderen, ook als mediamakers zijn wij continu met deze vraag bezig. Het juiste antwoord is er niet, maar de digitalisering van onze wereld is nu eenmaal een feit. Het maken van digitale media is ook in dit opzicht voor kinderen (en soms zelfs ook de docent) een verrijkende ervaring. Want door te doen, ben je nog beter in staat de mogelijkheden te begrijpen. De mogelijkheden zijn oneindig, net als het leerproces zelf. Want hoe saai zou het zijn, als er niets meer te leren valt?

Start met 1 les digitale media maken. Doe het gewoon!
Goed, wat kun jij hier als lezer, als docent en mediamaker nu mee? Mijn oproep is bij deze om ergens te beginnen, in de praktijk. Op de school waar je lesgeeft, bij de buitenschoolse opvang waar je kinderen regelmatig komen of gewoon thuis. Start met het bieden van een kader, plant een zaadje en geef de kinderen een ‘vonkje’ inspiratie, gebaseerd op iets wat dicht bij ze ligt. Tijdens een les kun je aanhaken op een vak of actueel thema. Maar ook het aanhouden van een vrij kader is niet ongewoon. Bedenk bijvoorbeeld een website of app met de klas. Maak een game of organiseer een videoworkshop. En ondanks dat het misschien klein lijkt, kan dit de start zijn waar (jouw) kinderen op de lange termijn profijt van kunnen hebben. Samen bereiken we meer dan alleen.

Heb jij al ervaring met digitale media-maak lessen? Of loop je juist tegen drempels aan waar vakgenoten je misschien mee kunnen helpen? Laat dan hieronder je reactie achter.

Reacties 2

 1. Nynke Bremer

  Is het ook mogelijk dat iemand hier uitleg over kan geven op een school (mbo). Onder de titel ‘gastles’.

  Wij zijn bezig met een lessenserie over mediawijsheid en zouden het leuk vinden om onze studenten te laten zien hoe je een educatieve app kunt maken/bouwen.

  Daarom is onze vraag dan ook: is er iemand die dit tijdens een soort gastles zou kunnen uitleggen/demonstreren?

 2. Micky Devente

  Leuk idee inderdaad! Ik heb je vraag ook namens het Twitteraccount van @Mediawijzer verstuurd, zodat het netwerk ook op de hoogte is van je vraag.

  Op de website van Kennisnet staat een overzicht van beschikbare materialen en bronnen voor het mbo met betrekking tot mediawijsheid. Over het overzicht:

  “Er is een overzicht voor zowel docenten als voor managers. Wanneer je op het punt staat om zelf materiaal te ontwikkelen, kun je in het overzicht zien wat er op dat gebied al beschikbaar is. Ook kun je bestaande bronnen en materialen zoeken bij de onderwijsdoelen die je hebt gesteld. Of je kunt het overzicht raadplegen bij specifieke vragen.”

  Er staat bijvoorbeeld ook informatie tussen over tools en platforms.
  > Download hier het overzicht.

  Hopelijk helpt dit je verder?

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.