Digitale hulpmiddelen voor gehandicapten in tijden van corona

donderdag 14 mei 2020

Net als verpleeghuizen, zitten woonlocaties nu op slot. Kinderen en jongeren kunnen ook niet meer naar de dagopvang. Ze zijn nu thuis, maar hoe zorg je voor voldoende afleiding en structuur? Ouders en begeleiders van gehandicapten improviseren nu met het inzetten van digitale middelen voor het houden van menselijk contact. Elke dag vraagt nieuwe creatieve oplossingen.

Linda Vergouwen, ook bekend als de SocialMedia Juf geeft en paar tips vanuit haar ervaring met de gehandicaptenzorg.

Het meekrijgen en begrijpen van nieuws

Voor mensen met een verstandelijke beperking is nieuws moeilijk. Al dat nieuws over het bedreigende coronavirus kan te overweldigend zijn. Taalgebruik is ook lastig. Zorg dat ze niet te veel zien en horen, en leg ze belangrijke informatie goed uit. Zoek naar bronnen die aansluiten op het niveau. Zoals op de website van Steffie. Op de Facebook-pagina van Kennisplein Gehandicaptensector worden regelmatig handige bronnen geplaatst die ingezet kunnen worden. Zie ook de website van de VGN.

Tip: Corine Matser maakt tekeningen met heldere uitleg van de persconferenties zie ze gratis deelt. Erg bruikbaar! Deze is van de laatste persconferentie (6 mei 2020), klik erop om de pdf te openen:

gehandicapten

Praten over sociale media

Sociale media zijn voor veel mensen met een beperking al heel toegankelijk. Als ze het nieuws volgen via de socials, dan krijgen ze ook veel onzin te zien. Nepnieuws, fake news, complottheorieën, alles komt voorbij. Zo zijn er artikelen waarin beweerd wordt dat het vasthouden van je adem corona zou genezen. Of dat corona is ontstaan in de buurt van 5G-masten. Praat dus extra met elkaar over wat iemand gelezen en/of gezien heeft op internet, of hij of zij daar bang van wordt en wat er waar is en wat niet.

Tip: Een goede website om te volgen zodat je zelf weet wat waar is en wat niet, is Nieuwscheckers.nl.

Vertel dat er mensen bestaan die er plezier in hebben om anderen bang te maken. Ze genieten van de bange of boze reacties van anderen. Dit soort mensen noemen we ook wel trollen. Een trol zit dus eigenlijk te stoken en plaatst ook graag veel negatieve comments bij een bericht om juist al die heftige reacties uit te lokken. Zulke mensen moet je niet geven wat ze willen (don’t feed the trolls – heet dat in internettaal). Reageer er dus niet op.

TikTok is in razend tempo populair aan het worden bij mensen met een verstandelijke beperking. TikTok is een app waarin korte filmpjes getoond worden met muziek. Besef dat momenteel ook hier de meeste filmpjes over corona gaan. Er worden spottende, humoristische filmpjes gemaakt. Voor sommige mensen met een verstandelijke beperking kan deze humor moeilijk te begrijpen zijn. Zij nemen deze informatie tot zich als waarheid. Meekijken en erover praten is hierbij dus zeker helpend.

Verantwoord gamen

We kunnen het plezier van gamen combineren met de noodzaak om in beweging te blijven. Als er nog geen spelcomputer in huis is, is het misschien nu een overweging waard deze aan te schaffen. Zo kun je thuis Zumba-lessen volgen, dans je mee op Let’s dance en zijn er speciale workout-spellen.

De gamewereld biedt een aangename afleiding voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook omdat er even niet wordt gesproken over corona. In de gamewereld kan je fantasie weer even op een andere manier geprikkeld worden. Maar je kunt ook boosheid en frustratie afreageren met een potje virtueel boksen. Niks mis mee om nu in games een uitlaatklep te vinden. Mensen met een verstandelijke beperking hebben zulke uitlaatkleppen nodig. Kijk samen goed naar het type spel waar de voorkeur naar uit gaat. Er zijn bijvoorbeeld games voor killers (schietspelletjes)  en games voor ontdekkers (avonturenspelletjes).

Daarnaast kun je games ook inzetten in het contact houden met elkaar. Er zijn verschillende spellen op de markt waarbij je samen kunt spelen met je vrienden. En vind je het heel belangrijk om te presteren? Dan zijn er ook games waarbij je levels moet halen om verder te kunnen. Op ieder spel vind je een PEGI-leeftijdsadvies. Net zoals bij films vind je er de symbolen van geweld, seks, angst et cetera. Zie ook www.kijkwijzer.nl.

 Tip: Kijk eerst samen op YouTube naar video’s van een bepaald spel. Er staan verschillende video’s die een goede indruk geven van wat je van het spel kunt verwachten.

Leren swipen

In deze tijd overweeg je misschien de aanschaf van een smartphone of tablet. Voor mensen met een verstandelijke beperking die nog nooit gewerkt hebben met deze technologieën, behoeft dat soms extra aandacht. Het swipen op een scherm kan voor sommige mensen problemen met zich meebrengen. Vooral bij mensen met een verminderde fijne motoriek is dit een hele uitdaging.

Bij sommige smartphones is er de mogelijkheid om de aanrakingsgevoeligheid te verhogen. De smartphone van Samsung a50 heeft bijvoorbeeld deze mogelijkheid, weet ik. Door de aanrakingsgevoeligheid te verhogen is de kans op succes al een stuk groter. Het aanleren van swipen kun je zo aanpakken:

  • Stap 1: Eerst doet de ouder/begeleider het voor, de ander kijkt.
  • Stap 2: Je doet de handeling samen, hand op hand.
  • Stap 3: De oefening wordt alleen gedaan.

De laatste stap is de moeilijkste. Het vergt van ouders en begeleiders dat ze op afstand blijven en vooral niet gaan overnemen. Wees geduldig, moedig aan en geef vertrouwen. In sommige gevallen zal swipen te hoog gegrepen zijn. Wees bedacht op signalen van frustratie en stop zodra je deze ziet. In zo’n geval is het beter om samen te kijken of de spraakfunctie mogelijkheden biedt.

Juist in de deze tijd helpt de techniek ons om in contact te blijven met onze dierbaren. Voor mensen met een verstandelijke beperking kan het zeer zeker helpend zijn om te beeldbellen.

Tip: Op de website van www.oefenen.nl kun je zelf online lessen volgen in het gebruik van FaceTime en Skype.

Dit artikel verscheen eerder op bureaujeugdenmedia.nl.


Meer mediawijsheid & LVB:

» Onderteken het manifest: Ook jongeren met een licht verstandelijke beperking hebben recht op een leuk online leven
» 8 redenen om aan de slag te gaan met mediawijsheid in de zorg
» Vloggen met een beperking: hoe ga je hiermee om?

Reacties 2

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.