Alliantie Digitaal Samenleven brengt de digitale drempels van inclusie in beeld

dinsdag 6 april 2021

Duizenden kinderen en kwetsbare groepen hebben niet de middelen of kennis om digitaal mee te kunnen doen. Met het initiatief #AllemaalDigitaal zijn we op zoek gegaan naar deze mensen en met hen in gesprek gegaan. Deze échte verhalen hebben we gebundeld in het pocketboekje ‘De digitale drempels van inclusie’. Het biedt de mogelijkheid om te lezen wat digitale inclusie en dus ook uitsluiting met een mens kan doen.

Het belang van digitale inclusie

We kijken terug op een bijzonder jaar. Een jaar waarin we meer dan ooit tevoren aangewezen zijn op digitale technologie om te leren, werken en contact te hebben met anderen. De coronacrisis heeft extra duidelijk gemaakt dat lang niet iedereen toegang heeft tot de digitale samenleving. Duizenden kinderen en kwetsbare groepen hebben niet de middelen of kennis om digitaal mee te kunnen doen. Het is helaas geen nieuw probleem, maar wel één die door corona is versneld, verscherpt en zichtbaar geworden. Digitaal meedoen is geen luxe, het is een basisbehoefte.Beeld bij thema inclusief bereik, drie poppetjes


In aanloop naar de MNX21, het jaarlijkse mediawijsheid netwerk-event, lichten we inspirerende voorbeelden uit die (digitale) inclusie en mediawijsheid vergroten. Deze week draait het om inclusief bereik: hoe bereik je met een mediawijsheid-initiatief de juiste doelgroepen? We zetten in de schijnwerpers: #AllemaalDigitaal van de Alliantie Digitaal Samenleven.


Zo begon het initiatief Allemaal Digitaal

De Alliantie Digitaal Samenleven startte in samenwerking met NLdigital het initiatief Allemaal Digitaal in maart 2020, toen het uitbreken van corona de digitale ongelijkheid in onze samenleving pijnlijk zichtbaar maakte. Met dit initiatief slaan de overheid, maatschappelijke organisaties en de ICT-sector de handen ineen om gebruikte laptops en tablets in te zamelen, op te knappen en te verdelen over de mensen die ze het hardst nodig hebben. Hierbij wordt ook gezorgd voor de juiste software, instructies en zo nodig een internetverbinding. Op 1 oktober 2020 stond de teller op 7000 ingezamelde laptops en tablets. De Rijksoverheid schonk aanvullend 15.000 laptops aan schoolgaande kinderen.

De digitale drempels van inclusie in beeld

We zijn er echter nog niet. Vandaag de dag heeft 17 procent van de Nederlanders nog steeds geen toegang tot een laptop of tablet. (Bron: CBS) We zijn op zoek gegaan naar deze mensen en met hen in gesprek gegaan. Deze échte verhalen hebben we gebundeld in het pocketboekje ‘De digitale drempels van inclusie’. Het biedt de mogelijkheid om te lezen wat digitale inclusie en dus ook uitsluiting met een mens kan doen.

Hendrik, Henriëtte & Yusuf vertellen wat digitale inclusie voor hen betekent en delen hun verhaal voor de camera:


Hendrik: “De tablet helpt me minder eenzaam te zijn.”


Henriëtte: “In de digitale wereld hebben kinderen de mooiste gesprekken.”


Yusuf: “De laptop maakt het mogelijk om mijn droomopleiding te volgen.”

Dit artikel verscheen eerder op de site van Allemaal Digitaal. Daar kan je ook het pocketboekje ‘De digitale drempels van inclusie’ downloaden.


Meer informatie over de MNX op 20 april, klik op deze knop

Tijdens het themajaar All inclusive kun je als netwerkpartner aan de slag met (digitale) inclusie. Verdiep je en ontdek wat jij kunt doen in het inspiratiedossier. Hoe kunnen (sociale) media bijdragen aan een meer inclusieve samenleving? Ontdek de pagina Inclusief bereik. De MNX op 20 april 2021 vormt de feestelijke afsluiting van het themajaar, met een inspirerend online programma, mis het niet en meld je aan.

Meer over All inclusive:

» Podcast – Inclusieve media met Reza Kartosen-Wong
» Bitefile: Zo draagt mediawijsheid bij aan een inclusief medialandschap
» Verslag wintersessie All inclusive

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.