×

We willen graag weten wat je van dit artikel vindt.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Je bijdrage wordt volledig anoniem verwerkt. Bedankt!

Ik wil nu niet meedoen.
vrijdag 26 november 2010 | 170x bekeken | Leestijd: 2 minuten

Digital Natives vs. Digital Immigrants?

Michael van Wetering heeft een blogartikel geschreven op de innovatieportal van Kennisnet. In ‘Digital Natives vs. Digital Immigrants?’ beschrijft hij hoe jongeren en ouderen nog iets van elkaar kunnen leren, ondanks dat jongeren als mediawijs worden gezien. Jongeren die opgroeien in onze snel digitaliserende wereld vinden zaken als internettoegang, wereldwijd beschikbare informatiebronnen, communicatiemogelijkheden met elk denkbaar apparaat op elk tijdstip en vanaf elke locatie vanzelfsprekend. Het is er voor hen altijd al geweest. De Digital Immigrants hebben deze zaken allemaal zien komen, kijken met aarzeling naar die nieuwigheden en voelen zich soms onzeker of onwennig bij het gebruik ervan. Dit zijn de heersende clichés en deels kloppen ze ook wel, zoals vaker met clichés. Er is echter alle aanleiding en noodzaak voor meer nuance.

Hoewel jongeren zonder angst gebruik maken van alle beschikbare technologie, impliceert dit niet dat ze zich volledig bewust zijn van de consequenties van hun acties. Dit geldt voor meer dingen die jongeren zonder angst doen overigens. De vraag is ook of ze volledig doorzien welke mogelijkheden en gevaren gepaard gaan met de technologie die ze elke dag gebruiken. Zo blijkt uit onderzoek keer op keer dat jongeren lang niet altijd gebruik maken van de mogelijkheden tot samenwerking die geboden worden door de platforms die ze elke dag gebruiken. Ook stellen ze zich vaak geen vragen over de betrouwbaarheid van de bronnen die ze via Google vinden of over het feit dat Google volgens de meeste inschattingen minder dan de helft van internetbronnen in haar index heeft. In de rest heb je dus nog helemaal niet gezocht! De voorbeelden van ongepaste foto’s die via Facebook of Hyves worden gepubliceerd, al of niet met instemming van het onderwerp, zijn genoegzaam bekend. We kunnen hieruit gerust concluderen dat ook de Natives nog wel wat hulp kunnen gebruiken.

Ook Digital Immigrants hebben nuttige expertise in de digitale wereld
De generatie die het internet en aanverwante ontwikkelingen tot wasdom hebben zien komen, waaronder natuurlijk heel veel docenten, voelen zich ongemakkelijk ten opzichte van jongeren. Ze zijn niet zo snel met toetsenbord en muis, en zijn bedachtzamer in het adopteren van weer een nieuwe gave website die nog meer wil weten over hun persoonlijke leven. Nu is er een wetenschappelijk bewezen verschil tussen jongeren in de puberteit en volwassenen met volledig ontwikkelde hersenen. In het boek ‘Puberbrein binnenstebuiten’ geven Yvonne van Sark en Huub Nelis een zeer leesbare uiteenzetting van wat hersenonderzoek ons intussen geleerd heeft. Het puberbrein blijkt in die fase van biologische ontwikkeling nog niet toegerust voor taken als planning en het inschatten van de gevolgen van acties op de langere termijn. Maar er is meer aan de hand.

Op gebied van het vergelijken van verschillende bronnen, het verifiëren van de betrouwbaarheid van informatie, de vaardigheid om informatie snel te vergelijken, te selecteren, etc. hebben Immigrants veel te bieden. Je kunt in Google nog zo snel de zoekterm intypen, daarna zul je toch even moeten beoordelen wat het resultaat waard is en wat je kunt gebruiken. Ook het organiseren van samenwerking en het plannen van een proces om tot een resultaat te kunnen komen, staat los van je vingervlugheid. En dit soort expertise kunnen Immigrants de Natives bieden, weliswaar geleerd in de analoge wereld, maar daarom niet minder toepasbaar.

Lees het hele blogartikel ‘Digital Natives vs. Digital Immigrants?’

Laat een reactie achter

Reacties die geplaatst worden zonder in te loggen, worden eerst goedgekeurd door de redactie.